A Nyugati téren jubileumi, 20. alkalommal rendez hanukai gyertyagyújtást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH). A nyolcadik, egyben utolsó gyertyagyújtáson Dr. Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár is részt vett, aki beszédében kiemelte, hogy mennyire jó érzés ennyi fiatalt látni ezen az ünnepi estén a Nyugati téren. Ahogyan az államtitkár is megjegyezte, az utolsó nap egyértelműen a fiatalokról szólt: a Bét Menachem iskola és a Maimonidész Gimnázium diákjai is a téren ünnepeltek, illetve az EMIH ifjúsági szervezete, az Alefkids is részt vett a fény ünnepének utolsó napján.

 

Hanuka a fény ünnepe, a szabadságharcos Makkabeusokra emlékezés időszaka, akik győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. Az ünnepség hetedik napján, 18:00 órakor, akárcsak az eddigi estéken megtelt a belvárosi tér. Ezen a napon az  Dr. Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár elmondta, örül annak, hogy már 20 éve együtt ünnepeljük a hanukát a Nyugati téren, és hogy ilyen sok fiatal is kilátogatott ma este az eseményre. „Megtisztelő, hogy itt lehetek az EMIH eseményén a mai napon, és hogy a hanuka utolsó napján a gyertyagyújtáson is részt vehetek. Ilyenkor decemberben, a várakozás hónapjában mintha mélyebb lenne a hitünk és erősebb az összetartásunk, mint az év többi hónapjában. December a gyermekek hónapja is, a fény ilyenkor nemcsak a gyertyalángban, de az ünnepre várakozó gyermekek szemében is ragyog.”

 

Az államtitkár egy középkori zsidó közösség történetét felidézve kiemelte: „Mainz városának közvetlenül hanuka ünnepe előtt meghalt az egyik elöljárója, ezért a város vezetése elrendelte, hogy egy héten keresztül semmilyen fény ne világítson a városban. A hanukai ünnep első estéjén a nehéz helyzetbe került zsidóság a zsinagógában gyülekezett, ellenségeik pedig körbeállták az épületet, hogy örüljenek, ha nem gyullad meg a fény, vagy megtámadják őket, ha mégis gyertyát gyújtanak. A rabbi ekkor magához hívta a gyerekeket és mesélni kezdett nekik a makkabeusokról és győzelmük részleteiről. A történetet a gyermekek egyre lelkesebben, egyre csillogóbb szemmel hallgatták a rabbit, aki ekkor így szólt a közösség tagjaihoz: nézzetek gyermekeitek szemébe, lássátok a fényt bennük, és ezekre a lángokra mondjátok el a hanukai áldást” – mondta el beszédében az államtitkár.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) ünnepi gyertyagyújtásának utolsó napján az EMIH gyermek- és ifjúsági szervezetei és oktatási intézményei mutatkoztak be, akiket külön-külön köszöntött Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija. Az Alefkids-es gyerekek elmondták, miért jelent különleges élményt hétről hétre játékos, vidám körülmények között megismerni a zsidóság alapjait az Óbudai zsinagógában, a Bét Menachen iskola diákjai pedig arról beszéltek, hogy az iskolában héberül is megtanultak, de a legtöbb tantárgyat magyarul tanulják kiváló tanáraiktól. Az idén elindított Maimonidész Gimnázium diákjai azt emelték ki, hogy az iskola tulajdonképpen a második otthonuk is, és azzal, hogy ők az első évfolyam, tulajdonképpen kis túlzással úgy érzik, hogy történelmet írnak az iskola falain belül. Ezt követően az EMIH közösségéhez tartozó gyerekek mesélték el a Makkabeusok történetét, végül pedig sor került az utolsó napon is a gyertyák meggyújtására, miközben Faith Ásher rabbi mondta el a hanukai imát. A gyertyagyújtás után már a zene, a tánc, a fánkevő-verseny és a tombola vette át a főszerepet ezen a talán minden eddiginél vidámabb budapesti hanukai estén.