Áder János is köszöntötte az ünneplő zsidó közösséget

21. alkalommal rendezi meg a Nyugati téren a hanukai gyertyagyújtást az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), és országszerte több helyszínen is várják az érdeklődőket zenével, tánccal, közös ünnepséggel, kóser hanukai fánkkal. A Fény Ünnepén a szabadságharcos Makkabeusokra emlékezünk, akik győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. Az EMIH által szervezett, nyolc napon keresztül tartó köztéri ünnepségen részt vesz számos közéleti személyiség és diplomata, valamint a kulturális élet több jeles képviselője is. A megnyitóünnepségen beszédet mondott Tarlós István, Budapest főpolgármestere, az első napi gyertyát pedig Őexc. Yossi Amrani, Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott nagykövete gyújtotta meg. A rendezvényen Áder János, köztársasági elnök köszöntője is elhangzott.

 A Hanukát gyakran említik a Fény Ünnepeként. Az elnevezés maga a jeruzsálemi Szentély visszafoglalására és felavatására utal, amelyre akkor került sor, amikor a Makkabeusok a három évig tartó szabadságharc végén i.e. 165-ben győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. Ekkor történt az a csoda, hogy a legfeljebb egy napra elegendő szent olaj nyolc napig égett a templomban. Ennek emlékére gyújtanak a zsidók nyolc napon át gyertyát, minden nap eggyel többet.

„Huszonegy esztendeje annak, hogy az első hanukagyertya fénye felragyogott a Nyugati téren. Az azóta hagyománnyá vált, nyolc napos köztéri ünnepségeken minden évben megerősítjük: olyan országban akarunk élni, ahol minden állampolgár számára természetes, hogy szabadon gyakorolhatja vallását, fejezheti ki ragaszkodását ősei kultúrájához.” – olvasta fel Áder János köztársasági elnök üdvözlő szavait Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára.

Büszkék vagyunk arra, hogy ismét nyilvánosan lobbantják fel az ünnep lángjait, amelyek messzire világítva tesznek tanúságot egy ősi közösség hitének erejéről és arról, hogy ez a közösség él.” – így köszöntötte levelében Hanuka alkalmából a magyarországi zsidó közösséget Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ünnepi köszöntőjében Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija boldog Hanukát kívánt az összegyűlt közönségnek, majd kiemelte, hogy már húsz éve hogy a Nyugati  téren felgyulladnak a hanukia lángjai és közel harminc éve, hogy a magyarországi zsidóság nem csak fizikai biztonságban van, hanem szabadon megélheti az identitását is. Ez a lehetőség felelősséggel jár, amit ki kell használni. „Meg kell élnünk identitásunkat, őrizni kell hagyományainkat és fénnyel kell harcolnunk a sötétség, a tudatlanság és a világszerte jelen lévő antiszemitizmus ellen. Hanuka azt jelenti, hogy tanítani, oktatni. Hanuka az oktatás és tanítás, tanulás ünnepe. A tradíció megtartásának egyetlen módja az oktatás, a nevelés, a hagyományok átadása a következő generációnak.” – zárta beszédét a vezető rabbi.

Az EMIH több mint két évtizede ünnepli nyilvánosan a Hanukát. Az eseményt, amelyen a zsidó hitközségek vezetői, politikusok és a kulturális élet kiemelkedő személyiségei együtt tettek hitet az együttélés mellett, évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi a közvélemény részéről. Idén a több méter magas hanukiát december 2-án délelőtt állították fel a Nyugati téren, az első gyertyát pedig este hatkor Őexc. Yossi Amrani, Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott nagykövete gyújtotta meg Oberlander Báruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus és a Chábád Lubavics irányzat magyarországi vezetője segítségével. A nagykövet az alábbi szavakkal méltatta az eseményt: „A gyertyák melegsége, fénye, ami közelebb hoz minket a csodához, nem csak a Hanuka csodájához, de a zsidósághoz is, így közelebb kerülhetünk családunkhoz, barátainkhoz.”

Élj boldogan, nincs annál nagyobb elégtétel” – ezzel a Talmud idézettel kezdte beszédét Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Beszédében tisztelettel köszöntötte Budapest valamennyi zsidó közösségét, a vallásukat, identitásukat vállaló polgárokat, és boldog, felhőtlen ünneplést kívánt.

 

Az estét a Sabbathsong Klezmer Band koncertje zárta.

2018-ban először vett részt a hanukai programban a szentendrei zsidó közösség, a közös gyertyagyújtásra december 2-án került sor. Kóser fánkkal, forró csokival és Nikolaj Nikitin élő koncertjével lett emlékezetes az ünnep. A közösségi Hanukán Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere is tiszteletét tette, és köszöntőjében kiemelte, hogy a gyertyagyújtás napja nem csak azért különleges, mert először jelenik meg a Hanuka nyilvánosan Szentendrén, hanem azért is, mivel a hanukia lángjának meggyújtásával szinte egy időpontban a köztéri adventi koszorún is fellobbant az első gyertya fénye. „Ez rávilágít arra, hogy különböző hagyományok, kultúrák és vallások békességgel megférnek egymással. Tisztelet illeti mindazokat, akik a hagyományokat éltetik, akik a kultúrát továbbadjak a következő generációknak.” – tette hozzá a polgármester.

 Képgaléria

 

A nyolcnapos Nyugati téri eseményen díszvendégként részt vesz többek között Őexc. David B. Corstein, az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott nagykövete,  Niclas Trouvé, a Svéd Királyság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Frédéric Rauser, a Budapesti Francia Intézet Együttműködésért és kulturális tevékenységért felelős igazgatója, Dr. Mészáros Árpád József, az EMMI nemzetközi és Európai Uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere, Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere, Dr. Bozsonyi Károly, a Károli Gáspár Református Egyetem rektor helyettese, Dr. Szatmári Péter, a Milton Friedman Egyetem megbízott rektora, Jávori Ferenc „Fegya”, Kossuth-díjas magyar zeneszerző, Budapesti Klezmer Band vezetője, Gera Zoltán, 97-szeres magyar válogatott labdarúgó, Bombera Krisztina és Rónai Egon, az ATV műsorvezetői, Tóth Ákos, a 168 Óra főszerkesztője, Seres Attila a KIBIC projektvezetője, Alex Katz, a Kelet-Közép-Európai Szochnut igazgatója, Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) elnöke.

 

Az ünnepségsorozat kicsiknek és nagyoknak is tartogat változatos programokat. December 5-én a nagysikerű izraeli The Revivo Project ad koncertet a Bálnában. A zenekar először látogat Magyarországra, dinamikus, pezsgő és lenyűgöző előadásaival a világ számos színpadán felléptek már Izraeltől Európán át Dél-Amerikáig. December 8-án, szombaton, a Városligeti Műjégpályán 21:00 órától kezdődő családias Hanukorcsolya keretein belül kerül sor az ünnepélyes gyertyagyújtásra és közös imára, az Alefkids Ifjúsági Szervezet pedig csokikészítéssel és lasertaggel várja a gyerekeket. A budapesti helyszínek mellett, az EMIH országszerte szeretettel várja a helyi lakosságot a közös hanukai gyertyagyújtásra. Miskolcon december 9-én fél négytől kezdődik az ünnepség, amelyen részt vesz Dr. Kriza Ákos, a város polgármestere. Debrecenben pedig szintén vasárnap, este hattól a főtéren kerül sor az ünnepségre, amelyre többek között Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke is várható.

 

zsido.com

 

 

Megszakítás