Hanuka ötödik estéjén, december 28-án este újból nagyobb tömeg gyűlt össze a Nyugati téren, hogy az EMIH szervezésében közösen vegyenek részt a fény ünnepén. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija köszöntötte az jelenlévőket, majd kiemelte, hogy a csoda a hétköznapjainkban is megjelenhet, és ehhez sokszor az is elég, ha egy kicsivel többet teszünk meg, mint amit megszoktunk magunktól vagy mint amit elvárnak tőlünk. Kiemelte továbbá, hogy a mai gyertyagyújtás egyik résztvevője, a CEDEK szeretetszolgálat azért különösen fontos az EMIH-nek, mert igazságot tesznek a segítségnyújtás által, kiegészítve ezzel a világban található igazságtalanságot. A vezető rabbi külön köszöntötte a szekszárdi gyermekotthon lakóit is, akik megjelentek a téren, és akiket a CEDEK támogatott az elmúlt időszakban.

 

Dr. Papp László, Budapest VI. kerülete, Terézváros alpolgármestere üdvözölt mindenkit, és megköszönte az EMIH meghívását erre a különleges estére. Rövid beszédében kifejtette, hogy ebben az évben a Gergely naptár és a zsidó naptár szerint is egyszerre gyulladnak fel a szeretet lángjai. Ilyenkor a gyermekeink, a családunk különös figyelmet kap, de arról sem szabad megfeledkeznünk, milyen felemelő érzés, hogy itt, a Nyugti téren együtt tudják megfogalmazni a szeretet és az együttélés üzenetét zsidók és nem zsidók – zárta gondolatait az alpolgármester.

Szilágyi Nóra a CEDEK, az EMIH Izraelita Szeretetszolgálatának vezetője elmondta: az elmúlt 1 évben megannyi csodát látott munkája során. Jó példa erre a mai nap is, hiszen a szeretetszolgálat önkéntesei a délután folyamán egy kisebb csodát hoztak létre, amikor a belvárosban közel 1000 sóletet osztottak ki a rászorulóknak. Fontos, hogy mások segítése egész évben megjelenjen a mindennapjainkban, és ne csak az ünnepekkor gondoljunk a nehezebb körülmények között élő társainkra – tette hozzá.

 

HOLNAP IS VÁRUNK: A holnapi napon, Hanuka hatodik estéjén vendégeink lesznek:

  • Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára
  • ALEFKIDS gyermek hanuka – gyertyagyújtás az ALEFKIDS-szel