Hanna Klub

Felüdülés három nemzedéknek

Nemsokára tizedik összejöveteléhez közeledik a világon egyedülállónak mondható, közel 300 lelket számláló Hanna Női Klub, amely a közeljövőben tervezi a formális egyesületi keretek kö­zötti megalakulást is. Mű esi Évával, a Hanna Női Klub egyik főszervezőjével beszélgettünk.

– Kedves Éva, mikor és milyen célból jött létre ez a klub?

– 2003 őszén alakult meg a Hanna Női Klub, közel 100 regisztrált taggal, ez már önmagában is nagy szó, hiszen a világon hasonló klubok általában mindössze 20-30 fővel működnek. Találko­zóinkat havonta szervezzük. Elsődleges célunk, hogy minél több zsidó az élet forgatagában kikapcsolódhasson, és egy gyönyörűen feldíszített, exkluzív környezetben kellemes, jó hangulatú vasárnap estét töltsön együtt.

– Milyen programoknak lehetnek részesei a klubtagok?

– Programjainkat, előadásainkat igyekszünk az adott, aktuális időponthoz kapcsolódóan megszervezni, így példá­ul a közös ünnepekre együtt tudunk ké­szülni, illetve sok új és érdekes praktikát tanulhatunk. Az időszerű „programokat” próbáljuk játékos, könnyed formá­ban bemutatni. Akik nem igazán ismerik a zsidó ünnepeket, azok is jobban meg­ismerhetik a zsidó hagyományokat, szo­kásokat. Szerveztünk már maceszsütést, elsajátítottunk asztalterítési praktikákat egy profi vendéglátó szakembertől, tanul­hattunk gyümölcstál díszítést és virágköté­szetet.

– A programok közül melyik a legkedvesebb Neked és melyik a legkedveltebb a hölgytagok körében?

– Talán a legkedvesebb és legtanulságosabb, így a résztvevők között is a legnépszerűbb az a kicsit komolyabb hangvételű beszélgetés, melyben minden alkalommal a mindennapi élet problémáira   közösen keressük a válaszokat. A beszélgetés témája mindig kapcsolódik az adott este programjához.

– Mindezek alapján a Klubot melyik korosztálynak ajánlanád?

– Mindenkit szeretettel várunk. Je­lenleg is minden korosztály képviselte­ti magát, legyen az tinédzser, anyuka, vagy nagymama. Jellemzően a családok mindhárom generációja részt vesz
az estéken. Legfőbb célunk, hogy az észrevétlen tanulást, igazi felüdülést és kikapcsolódást nyújtó klubest után min­denki jókedvűen térjen haza.

T. J.

Ízelítő az elmúlt esték programjaiból

A Fény ünnepén:A Chanuka csodája – diavetítés az ünnep tör­ténetéről, üzenetéről és a gyakor­lati szokásokról; A fények meséje – előadás; Ünnepi játékok

 

Purim Party:„Aki megmen­tette népünket” – ünnepi köszöntő; Eszter története — improvizációs jelenetek a Káva Kulturális Műhely színészeinek Patonay Anita és Milák Melinda előadásában; Zsidó folklór tánc — Chanie Hertzog bemutatója és közös tánc

Mindennapi dilemmáink:Az otthon drámája; Az együttlét har­móniája házastársak között; Tabu kérdések a nőgyógyászhoz,

Ünnepi terítés:Az asztalterí­tés művészete – gyümölcstál készí­tés, asztaldíszek, asztalterítés szeder estére; Süssünk maceszt közösen.

Ha kedvet kaptál, hogy havonta egyszer egy kellemes vasárnap estét zsidó hangulatban, női társaságban tölts el, várunk következő találkozóinkon:

MÁJUS 15-én és JÚNIUS 12-én.
Nyáron várunk különleges szabadtéri programunkon!
Érdeklődni a 268-0183-as telefonszámon lehet!
Ezúton is szeretnénk megköszönni

Gutfreund Juditnak és Rosenberg Juditnak áldozatkész munkájukat, nagylelkű adományaikat és támogatásaikat. Segítségük nélkül nem maradhatna fent a Hanna Női Klub!

Megjelent: Egység Magazin 15. évfolyam 56. szám – 2014. augusztus 3.