Az „annyi idős vagy, amennyinek érzed magad” mondás egyre inkább igaznak tűnik, mivel a tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy azok az emberek, akik fiatalabbnak érzik magukat a valós koruknál, jellemzően egészségesebbek és pszichológiailag fittebbek.

Az egyik új bizonyíték az izraeli Bar-Ilan Egyetem által vezetett kutatásból származik, amely szerint, ha fiatalabbnak érezzük magunkat, az növelheti a sikeres rehabilitáció esélyét, még idős korban is. Tanulmányukat a Gerontology című folyóiratban tették közzé a közelmúltban – írja összefoglalójában az israel21c.org.

A kutatók 73 és 84 év közötti embereket követtek nyomon, akik csontritkulásos törés vagy stroke utáni rehabilitáción vettek részt Izraelben.

A rehabilitációjuk során többször megkérdezték a betegeket szubjektív életkorukról (mennyire érzik magukat fiatalnak), érzéseikről és tapasztalataikról. Értékelték állapotukat a felvételkor és a hazabocsátáskor. Azok a betegek, akik a kórházi felvételkor fiatalabbnak érezték magukat, a kórházból való elbocsátáskor jobb állapotban voltak, függetlenül attól, hogy törésük vagy stroke-juk volt. 

Fotó: Wiebrig Krakau on Unsplash