Az élet házai – Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotográfiáiból a Prágai Magyar Intézetben – írja a Neokohn.

„Régi zsidó temetőkben járni olyan, mint belépni egy hatalmas, kézzel írott ősi krónikába, vagy magába az Írásba. Sorokban a sírok, mint talajra írt betűk, írásjelek a rituális épületek is, szegély a fal, mely elválaszt az élők zajos világától. A 19. és 20. századi modern nagyvárosi zsidó temetők eltérnek ettől a hagyománytól, közelebb kerülve a befogadó társadalmi közeg sírkertjeihez”

– olvasható a tárlatot beharangozó hétfői közleményben.

Klein Rudolf, nemzetközi hírű építészettörténész professzor és fotográfus ebbe a világba vezeti el a látogatókat. Felvételein megelevenedik a prágai Új zsidó temető, a budapesti Salgótarjáni úti temető és Európa számos nagyvárosa zsidó sírkertjének temetőművészete.

A Műcsarnok 2019-ben azonos címmel megrendezett tárlata Prágában kibővített tartalommal látható keddtől. A kiállítás, melynek kurátora Medve Mihály, augusztus 26-ig látogatható a Prágai Magyar Intézetben.

A kiállítást František Bányai, a prágai Zsidó Hitközség elnöke és Szegő György, a budapesti Műcsarnok művészeti vezetője nyitja meg. A megnyitón közreműködnek Dominika Weiss Hošková és Jiří Hošek gordonkaművészek.

Borítókép: culture.hu

Megszakítás