A holokauszt túlélők gyermekeként született lengyel történész, aki a lengyelek által elkövetett, zsidóellenes atrocitásokról írt könyvet, rendőri védelmet kapott a számos fenyegetés miatt.

Az 55 éves Jan Grabowski a kanadai Ottawai Egyetemen tanít. Több, holokauszttal foglalkozó könyve jelent meg, melyekben azt állítja, hogy a német megszállás alatti Lengyelországban a helyi népesség is aktívan részt vett a zsidók elleni támadásokban.

A Lengyel Rágalmazásellenes Liga ezt követően kampányt indított Grabowski ellen, mert véleményük szerint a történész bemocskolta Lengyelország jó hírét, és ezért bíróság előtt kell felelnie. A múlt héten a szervezet egy nyilvános levelet is közzétett, melyet számos ismert lengyel tudós is aláírt. Ebben azzal vádolják Grabowskit, hogy “meghamisítja a lengyel történelmet, amikor azt állítja, hogy lengyelek is részt vettek a zsidó kiirtásában”.

A levél publikálása óta a történész számos halálos fenyegetést kapott, ezért megerősítették az egyetemi tanszék rendőri védelmét. Grabowski elmondta, hogy ” igen brutális, gonosz és személyeskedő támadás” zajlik ellene.

A liga vádaskodását követően sok nemzetközi hírű tudós, köztük a modern kori európai történelem szakértői és lengyel akadémikusok is Grabowski védelmére keltek. Közleményükben elítélték a kutatót ért rágalmakat és kijelentették, hogy kollégájuk munkája “a legmagasabb szintű akadémiai elvárásoknak is megfelel”. Véleményük szerint a Lengyel Rágalmazásellenes Liga a lengyelországi holokauszt történetének “eltorzított és tisztára mosott változatát” igyekszik propagálni.

2014-ben Grabowski a “Vadászat a zsidókra – Árulás és gyilkosság a német megszállás alatti Lengyelországban” című könyvéért megkapta a Jád Vásem Intézet holokauszt-kutatásért járó nemzetközi díját. Könyvében a lengyel lakosságnak a zsidók meggyilkolásában betöltött, aktív szerepét tárgyalja.

Lengyelországban sokan szeretnék országukat pusztán a náci megszállás áldozatának tekinteni, és nem hajlandóak elfogadni a tényt, hogy a lengyelek közül számosan lelkesen csatlakoztak a zsidók üldözéséhez, kirablásához és meggyilkolásához. A nacionalista kormány is arra törekszik, hogy csak a németek elleni küzdelem hőseiről, köztük a zsidókat mentő világ igazairól emlékezzenek meg a történelemkönyvekben.

Forrás: Arutz7