1200 éves hajó maradványait tárták fel az észak-izraeli Máágán Micháel kibuc partján. A mediterrán térség számos pontjáról származó rakomány bizonyítja, hogy a Szentföld fontos kereskedelmi központ maradt az iszlám hódítás után is – írja a Hamodia.

Ma már csak találgatni lehet, hogy mi okozta a fenyő- és diófából ácsolt hajó balsorsát a partközeli sekély vizekben. Talán egy hirtelen jött vihar vagy egy tapasztalatlan kapitány? Csak annyi bizonyos, hogy a minden földi jóval megpakolt hajó a tengerfenékre süllyedt és ezerkétszáz évig háborítatlanul pihent.

„A VII. vagy VIII. században készült hajó eloszlatja azt a tévképzetet, hogy ebben az időszakban megszakadt a földközi-tengeri kereskedelem a vallások által megosztott térség régiói között. Egy nagy méretű vízi járműt találtunk, melynek rakománya számtalan különböző helyről származott: Egyiptomból, Ciprusról, Észak-Afrikából és talán Törökországból”

– mondta a kutatást vezető Dvorá Cvikel, a Haifai Egyetem régésze.

Izrael partjainál gyakran találnak hajóroncsot, mert a tenger igen sekély a partvidéken. A roncs – melyet két amatőr búvár fedezett fel – feltehetően egy vihar kiváltotta vízmozgás hatására vált láthatóvá a tengerfenéken. A hajó egykor 18 méter hosszú és 4,5 méter széles volt és legalább kétszáz amforát szállított, melyekben olyan közel-keleti ínyencségek voltak, mint olívaolaj, halszósz, datolya és füge. A régészek emellett feltártak a hajózáshoz szükséges eszközöket és személyes használati tárgyakat is, továbbá különböző bogarak és patkányok maradványait. A rakomány nemzetközi jellegéről tanúskodik, hogy egyaránt találtak arab feliratokat és a bizánci egyházi szimbólumokat is.

A roncs sorsa egyelőre bizonytalan: amennyiben sikerül megfelelő kiállítótermet találni, úgy hamarosan nagyközönség elé tárják a hajót. Ha ez nem lehetséges, akkor a visszatemetés mellett döntenek, mint megannyi, korábban felfedezett hajóroncs esetén.

 

Mesés kincseket rejtenek az izraeli tengerek

A római kori amfiteátrum, a hippodrom és a zsinagóga mellett a kikötő környéki vizek is számtalan értéket rejtenek.

Fotó: Aneta Foubíková on Unsplash

Megszakítás