Görögország a magyar nyaralók számára is népszerű célpont, ezért jó hír, hogy telefonos alkalmazás segítség azoknak, akik az ország zsidó örökségét akarják felfedezni.

A legújabb fejlesztéssel a krétai Hanía zsidó múltját lehet megismerni. Szaloniki és Joánina számára már elkészült hasonló applikáció egy alapítvány támogatásával az amerikai Simon Fraser Egyetemen – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében.

A krétai app elkészítését a kanadai és az izraeli nagykövetség és az Etz Hayyim zsinagóga is segítette. A program, amelyet nemrég mutatták be a zsinagógában a támogatók és a helyiek jelenlétében, elérhető lesz IOS és Android platformon is. A kanadai nagykövetség ügyvivője Julie Croteau méltatásában kiemelte, hogy az ingyenes alkalmazás fontos szerepet játszhat abban, hogy a felhasználók megismerjék Kréta gazdag zsidó hagyományait.

Az Etz Hayyim zsinagógát eredetileg keresztény templomnak építették a szigetet uraló velenceiek a XV. században. A XVII. században alakították át zsinagógává, ekkor épült meg a mikve is. Kiemelkedő jelentőségű rabbik nyugszanak az épület szomszédságában. A környéken élő 263 zsidót a náci megszállók deportálták 1944-ben. Egy brit tengeralattjáró torpedóval elsüllyesztette a hajót, amin szállították őket elsüllyedt, mindenki meghalt.  A zsinagóga ezután közösség nélkül maradt és csaknem az enyészeté lett. 1994-ben a World Monuments Fund (WMF) a világ 100 legveszélyeztetettebb helyei közé választotta és egyben egy zsidó örökséget mentő programot is indított. 1996-ben kezdődött meg az épület felújítása, 1999-től pedig újra zsinagógaként és kulturális központként működik.

 

Kép: jewish-heritage-europe.eu