Izraelben forgalomba hozták a klezmersört.

Izraelben is egyre többfajta kézműves sört készítenek. Az egyik legújabb termék a Vilde Haye (‘חייע וילדע’ azaz ‘vadállat’, a kifejezést a rosszcsont gyerekekre is használják) az askenázi, zsidó, klezmer-zene világából meríti a marketing ötletét.

A dolog úgy kezdődött, hogy az Afula közelében található Emek Jezreel főiskola néhány végzős design-szakos diákjai sörcimkék tervezését választotta a diplomamunkája témájaként. Fölmerült, hogy a feszült munkát megkönnyítené, hogyha a nagyobb hitelesség kedvéért, a cimkéket igazi sörösüvegeken lehetne kipróbálni. A vicces ötletet tett követte és a dolog hamar komolyra fordult. A diákok a Beth Semes város melletti Zanoach faluban levő kis ‘Mosco’ sörfőzdével társultak és ennek nyomán született meg a ‘Vilde Haye’ sörmárka.

yoshkele-story

A négy különböző fajta sör mindegyikét egy-egy fantáziadús klezmer zenész figura díszíti. A hegedűs, Artek Binjamin Tzukerkendel az ‘amber ale’ üvegen jelenik meg merthogy ez “keserű, kiegyensúlyozott sör, a boldogság és a szomorúság mesgyéjén, miként a hegedű hangja”. A harmonikás, Zelda Manyja Greppsz, a falu bolondja a búzasörös üvegen szerepel, míg a klarinétos Joskele Beigele Smendrik (kövér zsemle Joskele) a fekete ‘stout’ üvegeken. A világos sörön, melyet egy kis céklával érdekes világos bíbor színre festettek, a trombitás Fania Eszter Shtroyman szerepel.

Manapság nagy divat, hogy a fogyasztókat és a nagyközönséget is bevonják egy márka arculatának kialakításába. A ‘Vilde Haye’ cég arra kérte fogyasztóit, hogy írjanak egy-egy nagyon rövid történetet, melynek a főszereplője a sörcímkén látható egyik klezmer zenész. Ezek a történetek, természetesen a szerző nevével együtt, meg fognak jelenni a sörösüvegek hátsó oldalán.

Dan Diamant