A svéd bíróság szerint, ha kitoloncolnák, akkor sérülnének az emberi jogai.  

Tavaly decemberben egy szombat este egy álarcos csoport égő benzines palackokat dobott Göteborg egyik zsinagógájára, miközben emberek tartózkodtak odabent. Az épületre nem terjedtek át a lángok, a bent lévők – legalább húszan – a pincébe menekültek, nem sérült meg senki. A göteborgi maszkos támadók a zsinagóga vezetője szerint tízen lehettek, az utcán gyülekeztek és ezután kezdek égő tárgyakat dobálni az udvarra. Szerencsére az eső hamar eloltotta a lángokat. Az eset néhány órával az után történt, hogy a városban Izrael-ellenes tömegtüntetést tartottak különböző muszlim és baloldali csoportok szervezésében.

A rendőrség elfogott három elkövetőt – ketten Szíriából, egyikük pedig a Palesztin Hatóság területéről vándorolt Svédországba és folyamodott menekültstátuszért. Mindhárman állandó tartózkodási engedélyt kaptak az országban, melyet az ügyüket tárgyaló bíróság visszavont a bűncselekmény elkövetése miatt, és elrendelte kitoloncolásukat Svédországból.

A terroristák fellebbeztek. A Palesztin Autonómia területéről érkezett elkövető esetében az új bírósági határozat megszüntette a kitoloncolási végzést, mert véleményük szerint az illető veszélybe kerülne egy esetleges izraeli eljárás során, ha visszatérne szülőföldjére. A támadónak le kell töltenie a rá kiszabott két éves börtönbüntetést, de ezt követően nem kell elhagynia Svédországot.

„Mivel a vádlott olyan bűncselekményt követett el, mely miatt más zsidók is fenyegetve érezhetik magukat, és esetleg Izrael is érdeklődhet az ügy iránt, ezért nem lennének garantálva a vádlott alapvető emberi jogai, ha visszatoloncolnák a Palesztin Autonómia területére” – szólt a bírósági indoklás.

Forrás: Btnews

Megszakítás