Három embert tartóztatott le eddig a svéd rendőrség a göteborgi zsinagóga elleni támadás kapcsán. Egy álarcos csoport égő benzines palackokat dobott a város egyik zsinagógájára szombat este, miközben emberek voltak bent.

Az épületre nem terjedtek át a lángok, a bent lévők – legalább húszan – a pincébe menekültek, nem sérült meg senki. A rendőrség szóvivője Ulla Brehm azt mondta, hogy gyűlölet-bűncselekményről lehet szó, de ez a tényállás változhat a vizsgálat során. Egy rendőrségi vezető arról beszélt egy helyi lapnak, hogy a zsidó érdekeltségek elleni fenyegetések száma megnőtt, amióta Donald Trump elnök bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának – olvasható a nytimes.com cikkében. Malmöben egy nappal korábban a felvonulók zsidók megölésével fenyegetőztek.

A göteborgi maszkos támadók a zsinagóga vezetője szerint tízen lehettek, az utcán gyülekeztek és ezután kezdek égő tárgyakat dobálni az udvarra. Szerencsére az eső hamar eloltotta a lángokat – tette hozzá Allan Stutzinsky. A támadás után elszaladtak, hármat tudtak közvetlen az akció után elkapni a kiérkező rendőrök, a többieket még keresik. Stefan Lofven miniszterelnök elítélte a történteket, hangsúlyozva, hogy a svéd társadalomban nincs helye az antiszemitizmusnak.

Svédországban nagyjából 18 ezer zsidó él. A göteborgi rendőrfőnök szerint három irányból is számíthatnak támadásokra: Izrael ellenes szélsőbaloldali csoportok, antiszemita szélsőjobboldali bandák és szélsőséges muszlimok. Ahogy, arról beszámoltunk Göteborgban nem ritkák az ilyen incidensek.

zsido.com

Kép: nytimes.com

 

Megszakítás