Az iszlám antiszemitizmus miatt a Párizs környéki településekről menekülni kényszerülnek a zsidó lakosok.

Amikor Alain Benhamou hazatért otthonába és meglátta az egyik szoba falára festett “mocskos zsidó” feliratot, tudta, hogy elérkezett az idő a költözésre. Az elmúlt három hónapban már másodszorra törtek be lakásába, így a 71 éves férfi elhatározta, elköltözik Bondyból, mely negyven évig volt az otthona.

“A kétezres évek elejéig ez egy kedves és csendes város volt. 250-300 zsidó család élt itt, és a zsinagóga mindig megtelt sábátkor. Ma már talán csak száz zsidó család maradt a településen” – mondta Benhamou.

A férfi egyike annak a nagyszámú francia zsidónak, aki belföldi menekültként kénytelen hazájában élni, mivel egyre több gyűlölet és fenyegetés veszi körül. A támadások száma jellemzően követi a közel-keleti konfliktusok ütemét. Benhamou néhány kilométerrel délebbre, Villemomble-be költözött, ahol nagyobb zsidó közösség él. Sokan azonban végleg búcsút mondanak Franciaországnak. 2015-ben 8000 zsidó vándorolt Izraelbe, és sokan költöztek Angliába, az Egyesült Államokba vagy Kanadába.

A franciaországi zsidó közösséghez napjainkban 5-600 000 ember tartozik, a közösség fele Párizsban és környékén él, de számuk folyamatosan csökkent az elmúlt 15 évben. A muszlim közösségek létszáma meghaladja az ötmilliót, és ez a szám növekszik. A zsidóellenes támadások a 2000-ben kezdődött második intifádával szaporodtak meg, az atrocitások elsősorban a fővárosra koncentrálódnak.

Benhamou a Párizstól északnyugatra fekvő Saine-Saint-Denis régióban él, ahol egymást váltják a lecsúszott, bevándorlók lakta negyedek és a jómódú környékek. 15 évvel ezelőtt itt éltek a legnagyobb számban zsidók, mára azonban a “köztársaság számára elveszett” területek egyikeként tartják számon. “Hamarosan teljesen eltűnnek innen a zsidók”- véli Benhamou.

_80224817_025392677-1

A közeli Reancy rabbija, Moshe Lewin osztja Benhamou pesszimizmusát. A rabbi attól tart, hogy hamarosan ő lesz Saine-Saint-Denis utolsó zsidó vezetője. “Nagyon aggasztó, hogy Franciaország bizonyos területein már nem biztonságos zsidónak lenni. Öt percre az otthonomtól már ajánlatos levenni a kipát, és elrejteni a Dávid-csillagos nyakláncot.” – mondta Lewin rabbi.

A legnagyobb zsidó közösségek is egyre nehezebb helyzetben vannak. Ez a helyzet Sarcelles-ben is. Francois Pupponi, a város szocialista párti polgármestere elmondta, hogy számos zsidó lakos kereste fel és számolt be bántalmazásról, vagy a házakon talált uszító falfirkákról. Bizonyos esetekben annyira veszélyes helyzetbe kerültek egyes családok, hogy azonnal új lakásba kellett őket költöztetni. A polgármester tudatában van az öt-hat éve kezdődött, kényszerű belföldi vándorlásnak, és a dolog aggodalommal tölti el. “A helyzet egyre csak rosszabb.” – ismerte el.

Ennek ellenére sok zsidó még mindig mentsvárként tekint Sarcelles-re. Pupponi szerint a településen erősebb a rendőri jelenlét, mint máshol, ezért az újonnan beköltöző zsidók nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

Az egyik, közelmúltban érkezett lakos Eva Sandler. Férjét, Jonathan Sandler rabbit 2012-ben gyilkolták meg muszlim terroristák a toulousi zsidó iskolát ért támadás során.

Sarcelles mellett Párizs nyugati, XVII. kerülete vált a menekülő zsidók másik kedvelt belföldi célpontjává. A környéket újabban már “kis Jeruzsálemként” emlegetik. A hatvan éves Robert egy évtizeddel ezelőtt költözött ide. Vonzotta a virágzó zsidó élet, a számtalan kóser étterem és intézmény. “A növekvő antiszemitizmus miatt összezár a közösség, így próbálunk védekezni” – mondta. A zsidók költözését az intézmények sem hagyhatják figyelmen kívül. A Consistoire Israelite szervezet már építi centrumát “Az Európai Zsidóság Központja” néven a kerületben.

A főváros keleti részén fekvő Saint-Mande kerületben azonban egészen más a helyzet. Korábban sok zsidó élt itt, két zsinagógával és közösségi központtal. A tavalyi kóser bolt elleni támadás azonban súlyos következményeket vont maga után. “A túszok közül 12-15 ember Saint-Mande-i lakos volt. Az eset pszichológiai hatása máig érzékelhető. Azóta több tucat zsidó család költözött el a környékről” – mondta Patrick Beaudouin polgármester.

A zsidók válasza tehát a fenyegetettségre az, hogy nagyobb, zárt közösségekbe tömörülnek. Azonban ez a megoldás újabb problémákat is felvet. “Gettókat építünk. Tudatában vagyunk ennek. Az lenne jó, ha minden kerületben megvalósulna a szociális és etnikai integráció. A gond csak az, hogy Franciaország már harminc éve erre törekszik, de még mindig nem járt sikerrel” – mondta Pupponi.

Forrás: Arutz7