A napokban hirdethet ítéletet az Esztergomi Járásbíróság egy holokauszttagadó hozzászólást posztoló férfi ügyében.

A történet nyárig nyúlik vissza, amikor a dömösi illetőségű férfi a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) Facebook profilja alatt megjelent cikkre reagált. A cikk, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbijának „Hogyan beszéljünk a holokausztról?” című írását ismertette, amelyhez a férfi a következőket fűzte:

„Hogyan beszéljünk? Úgy, hogy húzzatok vissza a p…ba, ahonnan jöttetek! Az emberek könyökén jön már ki az ajvékolásotok meg ingyenélősödésetek a holokamutokkal együtt! Írogatják itt a kiba…tt erkölcsi ökörséget, és már ötven éve a kártérítésekből meg a jóvátételekből éltek!”

A TEV álláspontja és az eddigi ítélkezési gyakorlat szerint ez a hozzászólás már kimeríti a bűncselekmény kategóriáját, ezért feljelentést tett. – A holokauszt a náci Németország által kontrollált területeken a második világháború alatt végrehajtott, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett irányított népirtás, amelynek célja a zsidóság kiirtása volt. Ezen népirtás megtörténtének valósága büntetőjogi védelem alatt áll – olvasható a feljelentésben. Az érvelés szerint a holokausztra úgy utalni, hogy az hazugság volt (a holo-kamu szóösszetétellel), az kimeríti a holokauszt tényének letagadását.

Mivel a hozzászólás szerzője megjelölte saját Facebook oldalán, hol lakik, ezt az információt a TEV közölte a hatóságokkal. A rendőrök így hamar megtalálták a férfit, aki nem tagadta, hogy ő posztolta az idézett hozzászólást.

– Ez önmagában különleges, hiszen a holokauszttagadók általában hárítanak, tagadnak, nem is ők voltak, ott sem voltak, valaki más kommentelt az ő nevükben, a kifogások tárháza gazdag – nyilatkozta a zsido.com-nak a TEV munkatársa. Pásztor Tibor azt is elmondta, mediálásról ebben az ügyben nem lehetett szó, hiszen büntetőügyben mediáció személy elleni, közlekedési, vagyon elleni bűncselekmény esetén alkalmazható, köznyugalom elleni bűncselekményeknél, mint amilyen a holokauszttagadás nem.

Az iratbetekintésnél derült ki a TEV munkatársai számára, hogy a bűncselekmény elkövetésével vádolt férfi nem először áll bíróság előtt büntető ügyekben.

Az ügy további érdekessége, hogy a bűncselekménnyel vádolt férfi írt egy bocsánatkérő levelet a TEV-nek, amelyben azt írta, hirtelen felindulásból írta hozzászólását. A mérgét – levele szerint – az váltotta ki, hogy „az ominózus napon” a hírfolyamban olvasott egy holokauszt-iparról szóló eszmefuttatást, amelynek lényege, hogy egyesek tőkét kovácsolnak a holokausztból. Ezt ugyan nem kérdőjelezte meg bocsánatkérő levelében, mindössze azt jelezte, helytelenül tette, amikor hozzászólásában általánosított. A „hirtelen felindulásra” hivatkozó védekezés meggyőző erejét gyengíti, hogy a férfi a közösségi oldalon rendszeresen tesz ki antiszemita tartalmú, idegengyűlölő posztokat.

Az ügy további pikantériája, hogy a férfit az ismert ügyvéd, Futó Barnabás védi.

Döntés csütörtökön vagy pénteken várható.

Munkatársunktól