A francia elnök látogatást tett a második világháború során zsidó gyermekotthonként működő épület helyszínén, melynek lakóit 1944. áprilisában deportálták a náci Gestapo tagjai.
A náci üldöztetés elől menekülő gyermekek számára megalapított árvaház 1934. május és 1944. április között működött a dél-francia Izieu városában.
Az otthonban 1944. április 6-án negyvennégy 4-12 év közötti gyermeket és hét felnőtt korú vigyázót tartóztattak le a Gestapo tagjai – főnökük, a „lyoni mészáros”, Klaus Barbie parancsára. Az elfogott gyermekeket és gondozókat azonnal Auschwitzba és Revalba deportálták. Csak egyetlen felnőtt élte túl a rájuk váró szörnyűségeket.
Francois Hollande az első francia államfő, aki ellátogatott a gyermekotthon helyszínére azóta, hogy az egykori elnök, François Mitterrand tiszteletét fejezte ki a Gestapo áldozataira emlékezve 1994. április 24-én.
Látogatása során mondott beszédében Hollande szót emelt a „vallásos fundamentalizmussal” és a kisebbségekkel szembeni intoleranciával szemben, amelyről azt mondta, hogy az „halálos mérget” jelent a nemzet számára.
„A gonoszság nem ért véget és előretör minden egyes alkalommal, amikor totalitárius ideológiák és vallási fundamentalisták szítanak félelmet és gyűlöletet” – fogalmazott az elnök, megemlékezve többek között arról a 150, többségében keresztény diákokról is, akiket „fanatikusok mészároltak le” Kenyában múlt héten.

Kép: http://www.liberation.fr/politiques/2015/04/06/hollande-a-izieu-le-repli-et-l-isolement-sont-toujours-des-poisons-mortels-pour-une-nation_1235856

Megszakítás