Két év csökkenés után ebben az évben 69 százalékkal emelkedett az antiszemita cselekmények száma – közölte Edouard Philippe miniszterelnök.

Minden agresszió, amelyet azért követnek el egy honfitársunk ellen, mert zsidó, újabb kristályszilánkot jelent – írta a Facebookon a kormányfő a németországi zsidók elleni pogromok kezdetét jelentő, úgynevezett kristályéjszaka nyolcvanadik évfordulóján. „Miért kell emlékeztetni 2018-ban egy ilyen szörnyű emlékre? Mert az antiszemitizmust még messze nem sikerült felszámolni” – tette hozzá.

„Két évig tartó csökkenés után az antiszemita cselekmények száma több mint 69 százalékkal nőtt a 2018-as év első kilenc hónapjában” – hangsúlyozta Edouard Philippe.

A 2015-ben regisztrált rekordot követően 2016-ban 58 százalékkal, tavaly pedig 7 százalékkal  csökkent az antiszemita cselekmények száma.

Francis Kalifat, a zsidó intézményeket képviselő tanács (CRIF) elnöke szerint az idei emelkedés nem meglepetés, s elsősorban a hétköznapi antiszemitizmus erősödésének tudható be. „Ez ellen kell felvenni a harcot” – mondta a Francia Info hírrádióban. Emlékeztetett arra, hogy a zsidók a francia lakosság kevesebb mint egy százalékát teszik ki, de a rasszista cselekmények fele őket érinti, amit „elfogadhatatlannak” nevezett.

    „Nem megoldás egyik programot meghirdetni a másik után az antiszemitizmussal szemben, mert azt vesszük észre, hogy ezeknek az egymást követő programoknak nem sikerül felszámolniuk a társadalmunkban terjedő rákot” – mondta a CRIF elnöke. Szerinte az antiszemitizmust a kormánynak külön kellene kezelnie, nem együtt a többi gyűlölet elleni harccal. „Az antiszemitizmus nem ugyanolyan mechanizmusok alapján működik, mint más gyűlöletkeltések” – jelentette ki Francis Kalifat.

 A francia kormány 2019 elején terjeszti a parlament elé azt a törvénymódosítást, amely az interneten terjedő antiszemita gyűlöletkeltés csökkentése érdekében nyomást kíván gyakorolni az internetes szolgáltatókra. A közoktatásban az antiszemitizmussal szembesülő tanárok munkáját eddig kísérleti alapon segítették a gyűlöletkeltő cselekményekkel foglalkozó igazságügyi szakemberek, akik november közepétől minden közoktatási intézmény számára állandó jelleggel rendelkezésre állnak.

MTI/zsido.com

 

Megszakítás