FŐUTCA – AZ IDŐSZÁMÍTÁS ELŐTTRŐL

    A Siratófal előtti térségben szennyvízcsatorna hálózatot tervezett a jeruzsálemi városháza. Az előmunkálatok során szenzációs archeológiai lelet került a felszínre: az a főutca (Cardó) ami az ókori zarándokokat a Szentélybe vitte. Feltárása politikai nehézségekbe ütközik, mivel az arabok provokációtól tartanak…

Ki tudja mi szunnyad még a föld mélyén? Saulról, Izrael első királyáról, írja a Szentírás, hogy apja elveszett szamarai keresésére indult és… királyságot talált, miután Sámuel a próféta, találkozott vele és felkente Izrael királyává.

Íme mi történt Jeruzsálemben? A városháza által vezetett rutin szennyvíz csatornázás során leástak a Kotel (Siratófal) előtti térségben, és amikor a traktor egy óriási kőtömbbe ütközött – kihívták az ügyeletes archeológust, nézné meg mi is az.

Utána kijött még vagy fél tucat szakértő és azóta már meg is kezdték a most felfedezett több mint 2000 éves főutca (Cardo) feltárását. Megalapozott feltevés szerint ezen az utcán hömpölygött legalább háromszor évente – a zarándokünnepek során – az az óriási tömeg amely ilyenkor a Szentélyt felkereste, hogy vallási kötelességének eleget tegyen.

Az eddig nem ismert Cardo északról délre szeli át a várost és a schemi kaputól (Sáár Schem) a Sáár Áspot-ig húzódik. Szakértők szerint ez az a főutca amelyet a hatodik századból származó Médva térkép feltüntet. Az archeológusok a hatalmas padlózat-köveken kívül már egy díszített oszlop alját is feltárták. Feltevésük szerint – ami az eddigi tapasztalatokra támaszkodik – az utca feltárása során kétoldali oszlopsort és közöttük üzletek maradványait fogják megtalálni, és esetleg további, a második Szentély korából származó, rendkívüli értékű és érdekességű maradványokat.

Nyolc méter a Kótel alatt

A lelet felvillanyozta az izraeli archeológiai köröket, melyek azt ígérik hogy jövőre – amikor Izrael 50 éves fennállását fogja ünnepelni – kész lehet a Cardo feltárása – kb. 200 méteren, a Bőrcserzők kapujától, a Siratófalig. A feltárt utca nyolc méterrel a Kotel jelenlegi szintje alatt halad majd, egy része nyitott, más része fedett lesz és alternatív utat fog képezni a Siratófalhoz, ahol évente kb. 15 millió látogató fordul meg.

Ámir Drori, az izraeli Régészeti Hatóság elnöke, átiratban fordult a kormány tagjaihoz és ecsetelte előttük a megtalált főút fontosságát és azt a “lélegzetállító élményt”, amit a feltárt Cardo fog nyújtani. Mose Kácáv turisztikai miniszter, aki az elmúlt hét végén látogatást tett az ásatásoknál, magáévá tette a tervet és megígérte, hogy gondoskodik a feltárás első fázisához szükséges kb. 30 millió sekel (kevesebb mint 3 millió dollár) előteremtéséről.

Az arabok tiltakoznak

Ez eddig mind szép és jó, de a dolognak politikai vetülete is van, és ez már sokkal kevésbé szimpatikus. Jeruzsálemi arab körök, akik amúgy is vizsla szemmel fürkészik a zsidók ottani tevékenységét és akiknek nagy részük volt múlt szeptemberben a “Hasmoneus alagút” körüli véres vita kirobbantásában – most zsidó provokációról beszélnek, és a suttogó propaganda Izraelt a Templomhegyi mecsetek elleni “merénylet” előkészítésével vádolja.

Kétségtelen hogy nem lesz könnyű az arabokat meggyőzni – pláne ha tiltakozásuk politikai töltésű. Az is kétségtelen hogy Izrael nem mondhat le egykönnyen jeruzsálemi hatalmának gyakorlásáról. Arra is ügyelni kell, hogy a feltárás művelete nemcsak az archeológia követelményeivel legyen összhangban, hanem a Háláchával is. Erre nézve a Régészeti Hatóság máris kötelező ígéretet tett.

Naftali Kraus

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 31. szám – 2014. július 30.