A listán a gazdasági élet legfontosabb női szereplőit rangsorolták.

Idén is elkészült az a lista, amin a Fortune magazin összegyűjtötte Amerika legnagyobb befolyással bíró női gazdasági szereplőit. A rangsor több szempontból is érdekes, ám amire a Forward szerzői azonnal felfigyeltek: a top tíz tagjai közül négyen zsidó származásúak. Lássuk, kik ők!

 

  1. Sheryl Sandberg (49)

Facebook; ügyvezető igazgató

Helyezés: 6.

Sandberg vagyonát 1.6 milliárd dollárra becsülik. Két bestseller könyvében (“Option B” és “Lean In”) nőtársai számára fogalmazott meg bátorító gondolatokat arról, hogyan álljanak helyt munkahelyeiken és otthonaikban. A Facebook ügyvezető igazgatója korábban nyíltan beszélt zsidó származásáról.

 

  1. Safra Catz (56)

Oracle; társ-vezérigazgató

Helyezés: 7.

Az izraeli-amerikai üzletasszony legnagyobb sikerei között tartják számon az Oracle felhő-alapú szolgáltatásainak fejlesztésében betöltött szerepét. A cég vezetésében 1999 óta részt vevő hölgy idén „bővítette profilját”: februártól a Disney csapatát is erősíti.

 

  1. Ruth Porat (60)

Google, Alphabet; alelnök és pénzügyi vezető

Helyezés: 9.

A keménykezű üzletasszony hatalmas szerepet játszott a Google anyavállalatának számító Alphabet megerősítésében. A vezetésével végrehajtott megszorításoknak köszönhetően a cég részvényei idén 25 százalékot ugrottak és bevételei is a magasba szálltak. A hölgy édesapja a holokauszt után, családjának egyedüli túlélőjeként költözött Izraelbe, ahol 1946-ban katonaként is harcolt a zsidó állam függetlenségéért.

 

  1. Susan Wojcicki (50)

YouTube, Google, Alphabet; CEO

Helyezés: 10.

Wojcicki a Harvard egyetemen végzett, napjainkra pedig az egyik legismertebb tech-guruvá vált. Orosz-zsidó származású édesanyja, Eszter ortodox családban nőtt fel és mindhárom lánya nagy szakmai tekintélyre tett szert. A 20 milliárd dollárnál is többet érő YouTube vezetőjeként Wojcickit gyakran a hirdetések legnagyobb alakjaként is emlegetik.

 

zsido.com