A kezdeti stádiumban lévő mellrákot műtéti beavatkozás, szöveteltávolítás és altatás nélkül nélkül gyógyítják egy mindössze negyven percet igénybe vevő módszer segítségével, amely után a páciens már indulhat is haza – írja a Nocamels.

Az eljárás során rendkívül alacsony hőmérsékletű folyadékkal fagyasztják meg és pusztítják el a rákos sejteket. Ez önmagában még nem újdonság, már harminc éve végeznek efféle beavatkozásokat.

Az új módszer nagyszerűsége abban rejlik, hogy nem igényel kórházi ellátást és műtéti körülményeket, egy egyszerű orvosi rendelőben is elvégezhető az egész.

Az IceCure Medical nevű izraeli startup cég találmánya folyékony nitrogént használ a megszokott argon-hélium gázkeverék helyett. A nitrogén olcsóbb, gyorsabban megfagy és könnyebb nulla fok alatti hőmérsékleten tartani, ezért jelentősen lerövidül a beavatkozás ideje.

„Minimálisan offenzív megoldást kínálunk azoknak a betegeknek, akiken nem lehet műtétet végrehajtani vagy akik inkább elkerülnék azt. Az orvos egy tűt szúr a tumorba, melyet -170 fokra hűt le anélkül, hogy a környező, egészséges sejtekben kárt tenne. Miután a rákos sejtek elhalnak, feloldódnak a szervezetben. Az orvos egy CT kamera segítségével figyeli a beavatkozást, melynek során a páciens teljesen vagy félig éber állapotban van, mert a sejtburjánzás köré vont jéglabda fájdalomcsillapító hatást is kifejt. Sok olyan beteg van, akiket az általános egészségi állapotuk miatt nem lehet altatni, így hagyományos műtétet sem végezhetnek rajtuk. Számukra különösen nagy jelentőségű ez az eljárás”

– mondta a cég képviselője.

További előny, hogy a beavatkozás semmilyen negatív következménnyel nem jár, a páciensek folytathatják a napi rutinjukat, közvetlenül a kezelés után.

A nitrogén tárolása ráadásul sokkal veszélytelenebb és olcsóbb, mint a palackokban tárolt gázoké, melyek lassabban is hűlnek le a kívánt hőmérsékletre. A nitrogén sokkal hatékonyabban működik: egy 3 cm átmérőjű daganat elpusztításához elegendő egy tű, míg a gázzal való hűtés esetén ehhez három tű szükséges.

Az eljárást bevezetik tüdő, vese és májdaganatok kezelésére, illetve ideggyógyászati és nőgyógyászati problémák gyógyítására is.

Az IceCure találmánya már a világ sok részére eljutott, számos európai, amerikai és ázsiai egészségügyi szolgáltató használja.

Fotó: The Halal Design Studio on Unsplash

 
Megszakítás