Eddig az orvosok számára nehéz volt pontosan megjósolni, hogy egy rákos sejt miként fog viselkedni az idő múlásával, de a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatócsoportja nemrég megosztotta egy olyan kutatás részleteit, amely lehetővé teszi számukra, hogy soha nem látott pontossággal prognosztizálják a sejtek viselkedését.

Meggyőződésük, hogy ez átalakíthatja a rák diagnózisát és kezelését, és elősegítheti a személyre szabott orvoslást – írja az israel21c.org.

Kutatásuk középpontjában az áll, hogy az egyes rákos sejtek hogyan reagálnak, amikor különböző méretű apró részecskékkel érintkeznek. Pontosan megmérték, hogy az egyes sejtek hány részecskét nyeltek el.

„Módszerünk újszerű abban a tekintetben, hogy képes különbséget tenni az azonosnak tűnő, de biológiai szinten másképp viselkedő rákos sejtek között”

– mondta Yoel Goldstein, az egyetem gyógyszerészeti karának doktorandusz hallgatója. Mindez új eszközök kifejlesztése révén szerintük forradalmasíthatja a klinikai kezelést és diagnózist.

Jelenleg a rák előrejelzésére és kimutatására szolgáló hagyományos módszerek, mint például a képalkotó vizsgálatok és a biopsziák invazívak, költségesek és időigényesek lehetnek, ami késedelmes kezeléshez és esetleges téves diagnózishoz vezethet – olvasható a cikkben.

 

Megszakítás