Ideiglenesen más rabbik látják el a főrabbik feladatát, miután a vallásügyi minisztérium nem tűzte ki a távozó askenázi és szefárd főrabbik helyére kiírt választások időpontját.

Izrael két főrabbija a múlt héten elköszönt tisztségétől, így több mint egy évszázad óta először maradt hivatalosan betöltetlen a pozíció, mivel a kormány nem tűzte ki utódaik megválasztásának időpontját.

Két rabbi helyettesíti őket, hogy ideiglenesen ellássa a feladatokat, de hogy ki lesz a következő askenázi és szefárd főrabbi – és mikor választják meg őket – továbbra sem világos.

A két leköszönő rabbit, David Lau-t és Jichák Joszefet 2013-ban választotta meg a mintegy 150 fős testület 10 évre.

A főrabbiknak önmagukban kevés hatalmuk van a tanács által irányított Főrabbinátus napi működésére, de hagyományosan jelentős befolyással rendelkeznek az izraeli vallási életben.

„Ebben az órában a főrabbik megbízatása lejár” – tette közzé hétfőn az X-en Michael Malkieli izraeli vallásügyi miniszter. „Ez egy összetett kihívásokkal teli ciklus volt, amelynek során bátran vezették Izrael polgárait”.

Amit Malkieli posztja nem tartalmazott, az az új választás időpontja, pedig a minisztérium már többször elhalasztotta a szavazást, amelyet tavaly kellett volna megtartani.

Először a rabbiválasztás ütközött az izraeli helyhatósági választásokkal. Később az időpontot ismét eltolták az izraeli legfelsőbb bíróság két döntése miatt: Lau és Joszef is rabbinikus dinasztiából származik, és a bíróság úgy döntött, hogy mivel mindkettőjük testvérei indulnak a tisztségért, ezért a főrabbik nem vehetnek részt az utódaikról szavazó testület tagjainak kiválasztásában. A második ítélet pedig arra kérte őket, hogy „fontolják meg” több nő kinevezését a szavazó testületbe.

Most többen, a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott beadványban követelik, hogy a bíróság utasítsa a kormányt a választások azonnali kitűzésére, amelyeknek a törvény szerint már meg kellett volna történniük.

Forrás: Neokohn

Megszakítás