Beazonosították a tegnapi jeruzsálemi melegfelvonuláson történt késelés elkövetőjét. A tettes, aki most hat embert késelt meg, egy hónapja szabadult a börtönből, ahol 10 évet töltött a 2005-ös melegfelvonuláson elkövetett hasonló merénylet miatt. A tegnapi támadást Izrael vallási és politikai vezetői egységesen ítélték el, azok is, akik egyébként helytelennek tartják a felvonulást, különösen Jeruzsálemben.

FRISSÍTÉS: a jeruzsálemi főrabbi meglátogatta a sérülteket a kórházban pénteken.

Yishai Shlissel az elmúlt tíz évet börtönben töltötte, mert a 2005-ös felvonuláson három embert megsebesített. A háredi férfi egy hónapja szabadult, jó magaviselet miatt az eredetileg kiszabott büntetésnél két évvel korábban. Tegnap hat embert késelt meg, közülük egy 16 éves lány állapota válságos, négy másikat kórházi megfigyelés alatt tartanak.

Jicchák Joszéf szfárádi főrabbi kijelentette, hogy „senki sem hajthat végre ilyen bűncselekményt és nem veszélyeztethet életet a vallás nevében.”

David Lau izraeli főrabbi nagyon súlyos cselekedetnek minősítette a gyilkossági kísérletet, amivel kapcsolatban megjegyezte: „ez nem a Tóra és a judaizmus szerint való”.

kép3

Aryeh Stern jeruzsálemi főrabbi szintén elítélte a késelést. „A Tóra tiltja az emberek megsebesítését” – jelentette ki, majd hozzátette, hogy a tegnapi esemény tovább növeli azt a veszélyt, amit a szélsőséges elemek jelentenek. „Mindez arra figyelmeztet minket, hogy tennünk kell a kóros jelenségek ellen” – szögezte le.

„A vallásos közösség elítéli az ilyen szélsőséges nézeteket valló embereket és elborzad a tetteiktől. Imádkozni fogok az áldozatok gyors felépüléséért” – közölte a jeruzsálemi főrabbi.

Az izraeli miniszterelnök is reagált a támadásra, amit nagyon súlyos incidensnek nevezett. Az elkövető bűnhődni fog tettért, emelte ki. „A személyes választás szabadsága alapérték Izraelben. Garantálnunk kell, hogy országunkban minden férfi és nő biztonságban élhessen a döntésétől függetlenül” – hangsúlyozta.

Közben egyre hangosabb bírálatok érik a biztonsági erőket. Többen azt kérdezik, hogy miért nem figyelték meg Shlissel-t a felvonulás ideje alatt, ha már elengedték korábban, és aki néhány hete azt nyilatkozta egy rádiónak, hogy „a célom: megállítani a mentet.” Aminek érdekében érdemes valami szélsőségest is csinálni – tette hozzá a sokak által egyértelműen elmeorvosi esetnek tartott férfi. A biztonságért felelős tisztviselők kaptak titkosszolgálati jelentéseket azokról a lehetséges személyekről, akik megzavarhatják a menetet, és a későbbi elkövető anyaga szerepelt ebben az összeállításban.

Gilad Erdan belbiztonsági miniszter tanácskozást hívott össze a történtek miatt, és vizsgálatot kezdeményezett a körülmények megállapítására.

kép2

 

FRISSÍTÉS

Aryeh Stern jeruzsálemi főrabbi pénteken meglátogatta a sérülteket a Hadassah Ein Karem kórházban – a Jerusalem Post tudósítása szerint. A rabbi a támadást „a Tórával teljesen ellentétesnek” nevezte, majd azt mondta: „ez a nap az imádkozásé az áldozatokért és az egységért”.

A rabbi kifejtette, hogy „a véleménykülönbség és a vita teljesen legitim, de kezet emelni a másikra: tilos”. Éppen ezért a vallásos közösség nem tolerálja az ilyen erőszakos cselekedeteket – közölte.

Mose Gafni, a Jahadut Hatora párt vezetője szintén a támadót bírálta. „A zsidók Tórája az élet Tórája. Az élet pedig mindenek felett áll” – emelte ki a vallásos párt parlamenti képviselője, majd hozzátette: „Megpróbálni megölni valakit vagy megsebesíteni, az valami olyan, amit határozottan elutasítunk, mert az ellentétes a judaizmussal és a zsidó jogi erkölccsel”.

látogatás

Megszakítás