Kárpótlási törvényt fogadott el a szerb törvényhozás, azoknak a holokauszt idején elrabolt zsidó javaknak a kapcsán, amelyeknek nincsenek örökösei. Valamivel több mint 1 millió dollárnyi összeget fizetnek ki a következő 25 évben az ország zsidó szervezeteinek.

– Nem sok helyen foglalkoznak, azoknak a vagyonoknak a sorsával, amelyeknek már nincsenek örököseik. A szerb döntés igazságos és összhangban van a történelemmel – közölte a World Jewish Restitution Organization (WJRO). A jóvátételi szervezet illetékese elmondta: bíznak benne, hogy más országok is követik Szerbia példáját, így segítve a túlélőket, valamint a zsidó közösségek életét, amelyek csaknem teljesen eltűntek – írja cikkében a forward.com.

2009-ben 45 ország írt alá egy dokumentumot arról, hogy elismerik az örökösök nélküli, korábban elkobzott tulajdonokra vonatkozó kártérítési igényt, ami csak Lengyelországban több milliárd dollárra tehető. Eddig egyedül Szerbia lépett – emlékeztet a WJRO.

A kárpótlási ügyek izraeli tisztségviselője azt nyilatkozta, hogy ez a döntés fontos Szerbia számára az EU-csatlakozás szempontjából is.

 

Kép: yadvashem.org