A terror folytatódik

Bár a terrorhullám érzékelhetően csendesedett a héten, még mindig a támadásokról szóló tudósítások tették ki a hírek legnagyobb részét. A rendkívüli készültségnek, illetve a katonák, a rendőrök és az egyszerű járókelők éberségének köszönhetően számos merényletet sikerült meghiúsítani. Nem egy esetben tizenéves arab kiskorú lett volna az elkövető.

Több késeléses és autós merénylet, valamint kődobálás és gyújtóbombás támadás is történt a héten, többek között Jeruzsálemben, Chevronban és környékén, Ádám mellett, Bét Élben és Béjtárban. Egy Gázából érkező rakéta nyílt mezőn csapódott be. Esténként a Modiin felé vezető úton zöld lézersugarakkal vakítják el az út szélről az autósokat. Zavargások történtek Jeruzsálemben és a gázai kerítés környékén. Orvlövészek izraeli katonákra lőttek Gázából, az izraeli lövészeknek sikerült kilőni a támadókat. Egy zsidó férfi meghalt, miután autóját kövekkel dobálták meg. Amikor kiszállt az autóból az út szélén, egy arab teherautó sofőrje szándékosan, többször is áthajtott rajta. A férfi özvegyének tanúsága szerint ugyanaz az arab vezető már a megelőző napon is megpróbálta elütni őket.

12063510_741179916026414_163035627117711514_n

Bét Semesben egy másik merénylet is történt a héten: két arab terrorista kísérelt meg felszállni egy gyerekeket szállító buszra. Miutána  sofőr becsukta előttük az ajtót, és elhajtott, egy másik buszra próbáltak meg felszállni. Miután ott sem jártak sikerrel, egy zsinagógába hatoltak be, és az imádkozókra támadtak. Egy imádkozó férfit, illetve egy biztonsági embert sebesítettek meg, mielőtt a kiérkező katonák lelőtték őket.

A hét végén belehalt sérüléseibe az egy évvel ezelőtti Har Nof-i terrortámadás azóta is kómában levő áldozata. Több százan kísérték őt utolsó útjára nem sokkal a szombat kimenetele után.

Jó hír: Eszméleténél van, és kommunikál a családjával az a 13 éves fiú, akit arab kortársa késelt meg a múlt héten Piszgát Zeevben.

Tragikus tévedések

A hét legvéresebb merénylete Beer Seván történt, ahol fegyveres beduin terrorista támadt egy buszmegállóban a várakozókra. A merénylet külön tragédiája, hogy a védelmi erők tévesen egy eritreai menekültet is terroristának néztek, és halálosan megsebesítették őt. A feldühödött tömeg pedig ütlegekel is bántalmazta a haldokló férfit. A beduin közösség, ahonnan a terorista származott, elítélte a merényletet.

Hasonlóan tragikus eset történt Jeruzsálemben, ahol a katonák egy gyanús férfira lettek figyelmesek. Miután a felszólításukra nem igazolta magát, hanem rátámadt a katonákra, egyiküket megütötte, és el akarta venni egyikük fegyverét, megölték. Később derült csak ki, hogy mentális problémákkal küzdő zsidó férfi volt. A tanúk és a filmfelfevételek tanúságai szerint a katonák a szabályzatnak megfelelően jártak el, és valószínűleg felmentik őket.

Bibi 66

Binjámin Netánjáhu miniszterlenök, aki a héten ünnepelte 66. születésnapját, Németországba látogatott, ahol többek között keményen elítélte az Európai Uniót, amiért támogatja egy palesztin állam létrejöttét. Németországi látogatása előtt röviden Prágában járt, ahol megköszönte a cseh miniszterelnöknek, hogy országa kiállt Izrael mellett. Csehország az egyetlen olyan európai ország, amely ellenezte, hogy a palesztinok megfigyelői státuszt kapjanak az ENSZ-ben.

A minszterelnök a Jeruzsálemben megrendezett, 37. cionista világkonferencián is beszédet mondott, és itt hangzott el nagy vihart kavart beszéde, melyben azt állította, hogy Hitler mellett elsősorban Hajj Amin Al-Husseini főmufti felelős a holokausztért, mivel az ő tanácsára indult be igazán a náci gyilkoló gépezet. A Kneszetben az ellenzék oldaláról sok támadás érte a beszédet, több történész azonban egyetértett a mondanivaló lényegével.

Fontos esemény volt, hogy az egyébként is sokat vitatott Árje Deri, gazdasági miniszter lemondott, mert nem akarta aláírni a készülő gáztörvényt.

bibi

Egészpályás letámadás öngóllal

Miri Regev, kulturális és sportminsizter kérvénnyel fordult a FIFÁ-hoz, hogy ítélje el Jibril Rajoubot, a palesztin futballszövetség elnökét, aki ismét Izrael ellen uszító interjút adott. Rajoub azt nyilatkozta, hogy mivel a világ elítéli a buszrobbantásokat, a „telepesek” ellen kell késelésesés és egyéb akciókkal fellépni.

Közben az UNESCO nem fogadta el azt a kérelmet, hogy a Siratófalat a Templomhegy részévé, és ezzel arab szent hellyé nyilvánítsák.

siratofal (1)