Magyar felperes is panaszt tett Reinhold Hanning ellen, aki a vádak szerint önkéntesen csatlakozott a nácikhoz és teljesített szolgálatot őrként az auschwitzi haláltáborban.

170 000 ember meggyilkolásában való bűnrészesség miatt állt bíróság elé Reinhold Hanning múlt hét kedden és pénteken – írta a Ynetnews. A 94 éves férfi ellen a dortmundi ügyészség indított eljárást negyven felperes – köztük magyar, izraeli, kanadai, brit, amerikai és német állampolgárok – kezdeményezésére. A vádak szerint Hanning 18 évesen önkéntesen csatlakozott a náci SS-hez 1940-ben, majd az auschwitzi haláltábor őre lett két évvel később.

A férfi ellen nem közvetlen módon végrehajtott gyilkosság miatt indult eljárás, hanem a tömeggyilkosságot felgyorsító, illetve megkönnyítő tevékenysége miatt, mellyel hozzájárult a haláltábor működéséhez, ahol 1,1 millió ember, többségében zsidók veszítették életüket. A férfi elismerte, hogy szolgált az auschwitzi haláltábor I-es számú részlegén, azonban tagadta, hogy az Auschwitz II – Birkenau területén is tevékenykedett volna, ahol az áldozatok többségét meggyilkolták.

per_1

Andreas Brendel ügyész szerint a főtáborban szolgáló őröket időnként a birkenaui részlegen is igénybe vették a nagyobb létszámú vagonok érkezésekor. „Véleményünk szerint részben ezeket a segéderőket is használták az úgynevezett ’magyar akció’ során Birkenauban” – hangsúlyozta Brendel.

Beszámolók szerint Reinhold Hanning kifejezéstelen arccal ült pár méterre attól a három Holokauszt-túlélőtől, akik a pénteki tárgyaláson számoltak be az őket ért szörnyűségekről. Elsőként a 90 éves Justin Sonder tett vallomást, aki 17 évesen került Auschwitzba, majd az IG Farben nevű vállalatnál kényszerítették munkára. A férfi elmondása szerint pár hónap elteltével neki is az SS őrök elé kellett állnia, akik négy órán át arra kényszerítették őket társaival együtt, hogy meztelenül álljanak sorban és ezzel bizonyítsák munkaképességüket.

„Nincsenek szavaim arra, hogy milyen volt az, amikor tudtad, hogy te is halott lehetsz egy vagy két órán belül. Beteggé tett és őrjítő volt” – mondta Sonder remegő hangon. „17 szelekciót éltem túl” – tette hozzá a férfi, aki 22 családtagját veszítette el a Holokauszt során.

per_2

Erna de Vries, akinek édesapja nem volt zsidó, arról számolt be, hogy ugyan nem volt köteles édesanyjával menni, amikor egy náci tiszt érte ment 1943-ban, de gyermekként mellette maradt. Két hónapig volt Auschwitzban, majd közel 85 másik félig zsidó származású rabbal együtt Ravensbrück női koncentrációs táborába vitték őt.

„Az volt az egyik legszörnyűbb nap az életemben, amikor Ravensbrückbe küldtek és az édesanyám Auschwitzban maradt. Soha nem láttam őt többé” – mondta a hölgy, akinek emlékei szerint az édesanyja reménykedve fogadta az áttelepítés hírét. „Auschwitz egy haláltábor volt és azt remélte, hogy jobb helyre kerülök”.  De Vries azt is elmondta, hogyan kellett holttestek között sétálnia, amikor a nácik nem győzték elégetni az elgázosított halottak maradványait.

Leon Schwarzbaum, 94 éves túlélő szintén vallomást tett a tárgyaláson. A férfi kényszermunkát végzett az auschwitzi táboron kívül eső Siemens gyár számára, és beszámolója szerint mindenki tudta, mi történik a helyszínen. „Láttuk a kéményeken kijövő tüzet. Megannyi tűz jött ki a kéményekből, nem füst, hanem tűz. És azok égő emberek voltak” – mondta Schwarzbaum. „Ha a bordáid kilátszódtak, nagy eséllyel a krematóriumba kerültél” – tette hozzá a férfi, aki 35 családtagját veszítette el a Holokausztban.

per_3

A múlt hét során vallomást tett túlélőkön kívül további három tanút fog meghallgatni a német bíróság csütörtökön, és két másik felperest pénteken. Reinhold Hanning ellen indított peren kívül idén várhatóan legalább három másik személy ellen is eljárást folytatnak Németországban náci bűnök végrehajtása miatt.

zsido.com

 

Képek forrása: Ynetnews

Megszakítás