Rengeteg munkával és nagy odaadással készült a litván zsidó temetők folyamatosan bővülő katalógusa, a Maceva. Ezúttal a balti ország legnagyobb fennmaradt zsidó temetőjének, a kaunasi Zaliakalnisnak több mint a feléről készült anyagot tett közzé. Ebben a sírkövek fotói és a rajtuk található feliratok fordításai találhatóak meg – írja a Jewish Heritage Europe.

 

Valkininkai Jewish cemetery. Photo: Maceva

A csaknem hatezer sírhelyet számláló temető 12 parcellájából hétnek a dokumentációja 2021 végén került fel a Maceva honlapjára. Reményeik szerint idén a fennmaradó ötben található sírkövek fordításait is publikálják. A jiddis és héber sírfeliratok fordítását Avishai Lubitch végzi Izraelben, részben a Good Will Alapítvány finanszírozásával.

 

Volunteers documenting at the Vistytis Jewish cemetery. Photo: Maceva

A sírfeliratokból kikövetkeztetett genealógiai és egyéb információk mellett a dokumentálás során más, nem várt részletek is napvilágot láttak – írja a műemlékvédelmi portál. A kőfaragó például több helyen is nevével és a telefonszámával látta el a sírkövet (A. Beniakonski,19-88). Egy 1935-ös telefonkönyvben meg is találták a mestert a pontos címével együtt. A munkát litván, német, izraeli, lengyel, kanadai és fehérorosz önkéntesek végezték.

 

Litvániában már a XVII. és XVIII. században több mint 200 zsidó közösség alakult. Ezek egészen a második világháborúig fennmaradtak. Körülbelül 40 zsidó temető teljesen elpusztult a holokauszt idején vagy utána, de csaknem kétszáz megmaradt.