A cseh elnök állítólag azzal zsarolta a kulturális minisztert, hogy nem tünteti ki a nagybátyját, ha fogadja a tibeti vallási vezetőt.

Milos Zeman azután fúrta meg egy holokauszt túlélő állami kitüntetését, hogy az illető unokaöccse, a cseh kormány kulturális minisztere, Daniel Herman fogadta a tibeti vallási vezetőt. Az ilyen gesztusokat Kína ingerülten fogadja és Milos Zeman elkötelezett híve a cseh-kínai gazdasági kapcsolatok erősítésének – olvasható a jpost.com cikkében.

Daniel Herman a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy az elnöki hivatal nagybátyja kitüntetésének törlését helyezte kilátásba, ha találkozik a dalai lámával. A cseh közszolgálati televíziónak pedig azt nyilatkozta, hogy az elnök egy rendezvényen személyesen is próbálta rávenni arra, hogy fújja le a találkozót és világossá tette – mások füle hallatára –, hogy kihúzza a kitüntetettek listájáról a nagybátyját, ha mégis fogadja a dalai lámát.

A miniszter nagybátyja, George Brady 88 éves, túlélte Auschwitzot, ahol szülei és húga meghaltak. A háború után Kanadában telepedett le. A holokauszt megismertetésének szentelte életét, a díjat is ezért kapta volna most pénteken a prágai várban megrendezett ünnepen. Ám, a legutolsó hírek szerint a kitüntetést elhalasztják.

Az elnöki hivatal szóvivője közvetlenül nem reagált a kérdésekre, annyit közölt, hogy a kitüntetettek listáját már jóval korábban lezárták, nem változtattak rajta, de a ceremónia előtt nem közlik a neveket.

 

Kép: independent.co.uk