Két új filmen keresztül mutatják be Fritz Bauer munkásságát, aki a Harmadik Birodalom náci gyilkosainak megbüntetéséért harcolt.

Fritz Bauer elszánt munkássága két nemrég bemutatott mozifilm képkocáin elevedik meg a nagyközönség számára, írta az Arutz Sheva. A rendezők műveiben fókuszba kerülnek azok a nehézségek, melyekkel a második világháború után kellett szembesülnie a zsidó származású férfinak – akit 1933-ban haláltáborba zártak, majd onnan kiszabadulva Dániába és Svédországba száműztek. Bauer később német ügyészként tett meg mindent azért, hogy a koncentrációs táborok gyilkosai bíróság elé álljanak és a „Holokauszt kitalálójaként” emlegetett Eichmannt elfogják.

„Szeretnéd, hogy minden német megkérdezze az apjától, hogy gyilkos volt-e? Igen, pontosan ezt szeretném. Szeretnék a hazugságoknak és a némaságnak véget vetni” – hangzik el a párbeszéd Giulio Ricciarelli „Labyrinth of Lies” („Hazugságok Labirintusa”) című filmjében, melyet Németország a 2016-os Oscar legjobb idegennyelvű filmjeinek esélyesei között tart számon.

A filmben a fiktív, ambíciózus ügyész történetén keresztül látható, hogyan állított 22 korábbi auschwitzi tisztet Bauer az igazságszolgáltalás elé az 1960-as években, amikor még mindig nagyon sok német vallotta, hogy a haláltáborokról készült fényképek csupán a szövetségek propagandájának részei – emlékeztetett Erardo Cristoforo Rautenberg német főügyész és publicista.

Lars Kraume „Der Staat gegen Fritz Bauer” („Az állam Fritz Bauer ellen”) című művében a nézők betekintést nyerhetnek abba a munkába is, mellyel Bauer segített Adolf Eichmann elfogásában, aki a háború után Argentiánba szökött. Bauer 1957-ben az SS-tisztről szóló információk átadásával segítette az izraeli titkosszolgálatot abban, hogy elfoghassák őt a latin-amerikai országban és bíróság elé állítsák a zsidó államban.

fritz_bauer

Fritz Bauer munkásságával nemcsak az utókor elismerését szerezte meg magának, hanem nagyon sok kortársának haragját is magára vonta. „Ahogy kilépek az irodámból, ellenséges területre lépek” – fogalmazott egyszer a férfi, aki rengeteg fenyegetést kapott élete során. „A frankfurti tárgyalótermet minden reggel robbanószerek után kutató kutyákkal kellett átvizsgáltatni” – mondta Ronen Steinke életrajzíró.

Bauer holttestére 1968-ban találtak otthonának fürdőkádjában, a körülmények a mai napig tisztázatlanok.

zsido.com

Képek forrása: variety.com/br.de

Megszakítás