Gendelman Sára Gabriella néhány évvel ezelőttig aktív tagja volt a Vasvári Pál utcai zsinagóga közösségének. Történetét a Gut sábesz magazin és a zsido.com is bemutatta. Azóta férjhez ment és családot alapított – valamint különleges tehetségére is rálelt. Gyönyörű színekkel és formákkal tarkított műveit a Zsilip Központban csodálhatjuk meg. 

 

– Nagyon rég hallottunk önről, meséljen egy kicsit magáról, családjáról.

– Netanyán, Izraelben vallásos életet élünk a férjemmel és a két fiunkkal. Repül az idő, mert a nagyobbik szinte tegnap született, és szeptembertől már iskolába megy.

– Hogy kezdett festeni, alkotni?

– A művészet mindig is az életem része volt, kisgyerekkorom óta szeretek rajzolni. Festeni eddig sem lehetőségem, sem időm nem volt. A Covid által okozott elszigeteltség rám nagyon jó hatással volt, mert akkor ragadtam ecsetet, és azóta le sem tettem.

 

– Mit jelent az ön számára a festés, alkotás?

– Számomra a festés a kiteljesedést jelenti. Azokra a dolgokra szeretnék rávilágítani (szó szerint), amire rohanó világunkban kevés időt szentelünk, és mégis a legfontosabb dolgok. Mint például: család, hit, elmélyedés az élet értelmében stb.

 

– Milyen technikákat használ?

– Vászonra festek olajjal és akrillal, ecset és festőkés használatával. A képeim különlegessége, hogy sötétben világító festéket viszek fel a vászonra. Ez elemi részét képezi festészetemnek, mert ezzel a zsidó hitvallást képviselem: festményeim a sötétben is reményt és fényt hoznak. Ez az Ars Poeticám. A Zsilipben található képeim közül kettő is foszforeszkál a sötétben. A kedvencem a Smá, Izrael. Amikor lekapcsolod este a villanyt, az világítja be a szobát.

– Honnan szerez inspirációt a munkájához?

– A képeim a belső világomra vetítve tükrözik a mindennapi valóságot, a kultúra, a vallás és az emberek szeretete vezet a témaválasztásban. Lelki látomások késztetik festőkéseimet és ecseteimet, amelyek életre keltik a vásznamat.

 

– A magyar gyökerek megjelennek a munkáiban?

– Nagy hatással vannak rám a Magyarországon eltöltött évek – a piros csípős paprika, a csillogó kék Duna, a virágok ezer színe, a borok mesés árnyalatai az antik aranytól a gazdag mézes árnyalatig, a mély borostyánig és a sötét vörösig.

 

– Hogy állt össze a Zsilip kiállítás anyaga?

– A Zsilip Ros hasana előtt pár nappal nyitotta meg kapuit. Így, stílusosan, úgy gondoltam a zsidó ünnepeket és hagyományokat bemutató 40 festményem közül az őszi ünnepeket felelevenítők kerüljenek kiállításra.

 

– Ezek a képek megvásárolhatóak?

– A festményeim mindenki számára elérhetőek és megvásárolhatóak. A kedves érdeklődők megtalálnak a közösségi oldalakon és WhatsApp­on is (lásd lent).

– Kiknek szánja a műveit? Csak a vallásos közönségnek, vagy szélesebb az érdeklődők rétege?

– A képeimet mindenkinek szeretettel ajánlom. A műveim megrendelésre is készülnek, egyedi igények alapján vallásos elemekkel vagy anélkül (vagy a térhatású kompozíciókkal kombinálva) kifejezve a célhatást. Személyes benyomásokat gyűjtök az ügyfeleimmel folytatott baráti és kötetlen beszélgetés során. A modern kor lehetővé teszi ezt akár virtuálisan, az internet segítségével. Ezek az információk formákká alakulnak, tele a megrendelőim személyiségének színeivel. Mindezek a tapasztalatok, tanulmányok és mozgások összeadják azt a különleges összetevőt, amelyet a festékeimbe öntök, hogy elérjem a megfelelő színösszeolvadást. Ezek az egyedi, bátor, de kifejező, díszes új színösszeállítások az én különleges ajándékom, amelyet legbecsesebb mecénásaimnak ajánlok. A budapesti közösség tagjai, első megrendelésük alkalmával, kedvezményes, egyedi áron tudnak rendelni és meglepni magukat vagy szeretteiket egy Gendelman festménnyel és a szállítási költséget én állom.

 

Elérhetőségek:

Face­book: @gabygendelman

Instagram @ggabyart 

A weboldalam: www.ggabyart.com

WhatsApp elérhetőségem: +972505896312