Idén immár 21. alkalommal ünnepli a Fény ünnepét a Nyugati téren az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A hanukai gyertyagyújtással a Makkabeusokra emlékezünk, akik győzelmet arattak a szír-görög megszállók felett. A nyilvános gyertyagyújtással a zsidó közösség célja az, hogy megossza a fény ünnepét mindenkivel. Az ünnep harmadik estéjén is sokan látogattak ki a Nyugati térre.

Amikor visszaemlékszünk Hanuka 2000 éves csodájára, bebizonyosodik, hogy Hanuka nem csak egy folklór. Arra emlékeztet az ünnep, hogy harcolnunk kell a fizikális és spirituális sötétség ellen, fel kell emelnünk a szavunkat, ha szükséges – köszöntötte a jelenlévőket Faith Asher, a Budavári zsinagóga rabbija, majd az egyházifenntartású felsőoktatási intézmények vezetői köszöntötték rövid beszédeikkel az ünnepet.

A Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese, Dr. Bozsonyi Károly felhívta rá a figyelmet, hogy a megfáradt ember csak lefelé néz, így nem lát mást, mint embertásai árnyékát. Azonban aki felfelé tekint Istenre, az embertársai szemében is megláthatja az isteni fényt – Hanuka ünnepe ezt a fényt segít megtalálni.

Az EMIH fenntartásában működő Milton Friedman Egyetem rektora, Dr. Szatmári Péter is köszöntötte az ünneplőket: A Nyugati téren nap mint nap átfutnak, átrohannak az emberek, de ma többen megálltak a téren, hogy közösen ünnepeljék a Hanukát és figyeljenek egymásra egy pillanatra. Beszéde lezárásaként mindennapi csodákat: egymás barátságát és tiszteletét kívánta az egybegyűlteknek.

A gyertyagyújtásban az ünnepi szónokokon kívül a hanukia gyertyáinak meggyújtásában részt vett Jávori Ferenc – FEGYA, a Budapest Klezmer Band vezetője is. A gyertyagyújtás alatt áldást mondott Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Glitzenstein Shmuel rabbi, a ZSILIP Roth Lenke és Simon Kulturális Központ vezetője. Az est folyamán Glitzenstein Meni és Faigen Ahron zenélt.

Az ünnepi gyertyagyújtást követően kihirdették Az én hanukám fotópályázat győzteseit is. A közönségszavazás során 10 legtöbb szavazatot kapott képet – köztük az első három helyezett és a különdíjas alkotást – kiállították a Nyugati téren, így december 2-9. között megtekinthetők az ünnepség helyszínén. A közönségtől legtöbb szavazatot kapott kép, és így a fotópályázat első helyezettje Az én hanukám című kép lett. Készítője Buzsaki József 70000 Ft értékű repülőjegy-vouchert nyert az El Al Hungary izraeli légitársaság jóvoltából. A második díjat Sajti Vikó Hanuka a kiégett zsinagógában című képe nyerte el a Mádi Rabbiház és Fogadó 2 fő részére szóló szálláslehetőségével együtt, míg a harmadik helyezést Fehér Róbert Fánkok című képe érte el, nyereménye a Carmel Kóser Étterem 2 főre szóló vacsorameghívása. A különdíjas alkotás Sajti Vikó A csoda emléke című fotója lett, melyet a pályázat fővédnöke, Benda Iván, fotóművész választott ki.  A díjat a fotóművész adata át a 2 főre szóló Revivo Projekt koncertjére szóló meghívóval együtt. Benda Iván a különdíj átadásakor kiemelte, hogy a kép, A csoda emléke, kifejezi a múltat, a jelent és a jövőt is.

Képgaléria

Holnap is várunk mindenkit szeretettel a Nyugati térre.

Megszakítás