Szombat este ismét sokan gyűltek össze a Nyugati téren az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) ünnepi gyertyagyújtására. A Hanuka nemcsak a fény, hanem a remény ünnepe is.  A lángok valós meggyújtása azt a reményünket fejezi ki, hogy a fény segítségével eloszlatható nemcsak a fizikai, hanem a spirituális sötétség is.

A szombati hanukai gyertyagyújtás Oberlander Báruch, a Vasvári Pál utcai zsinagóga rabbijának, a Magyar Ortodox Rabbinátus vezetőjének ünnepi beszédével vette kezdetét, aki hangsúlyozta, hogy hiába áll a rendelkezésünkre a sötétben gyufa, gyertya és ember, aki meggyújtsa a lángot, fény és meleg csak akkor lesz, ha tettekkel és cselekedetekkel teszünk azért, hogy a csoda megtörténjen.

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) elnöke is köszöntötte a jelenlévőket és beszédében méltatta, hogy már 21 éve a szabadtéri Hanuka segít megmutatni, hogy a Közép-Kelet európai zsidóság él és élni fog – ez a különös jelentősége a közösségi gyertyagyújtásnak.

Szilágyi Nóra, a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat vezetője felhívta a figyelmet az önkéntesség fontosságára. Kiemelte, hogy a CEDEK Szeretetszolgálatnál minden nap egy kis csoda történik, amikor egy-egy önkéntes jelentkezik segíteni, és segít az év 365 napján fényt vinni a rászorulók életébe. A CEDEK Szeretetszolgálat három éves működése alatt több mint 300 önkéntes jelentkezett és az idei évben majdnem 400 000 adag meleg ételt osztottak ki.

A nyolc gyertya meggyújtásában a fentieken kívül Alex Katz, a Kelet-Közép Európai Szochnut igazgatója és Deutsch László, a BZSH főrabbija is közreműködött. A fények meggyújtása alatt áldást mondott Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Elkhanan Goldberg.

Mint minden hanukai estén, szombat este is Oberlander rabbi osztotta a hagyományos ünnepi fánkot a jelenlévőknek, ahogy az is hagyomány már, hogy Glitzenstein Meni és Faigen Ahron hagyományos zsidó dallamok modern feldolgozásaival teszi még vidámabbá a Nyugati téren a hangulatot. A közös táncot követően pedig a Szól a kakas közös éneklésével zárult Nyugati téri esemény. 

Képgaléria

Az ünnep azonban még nem ért véget, hisz a szombati hanukai program része a szintén hagyományosnak mondható Hanukorcsolya, amely 20:30-tól vette kezdetét a Városligeti Műjégpályán, ahol a gyertyagyújtást követően kicsik és nagyok vehetik birtokba néhány órára a jégpályát.

A Nyugati téren vasárnap este ér véget az Egységes Magyarországi Izraelit Hitközség (EMIH) hanukai ünnepségsorozata. Az utolsó napon a gyerekek lesznek az ünnep középpontjában.