Októberben veszi kezdetét a Maison Sublime nevű épület megrongálódott részeinek felújítása Franciaországban – adta hírül a Forward.

A ház Párizstól közel 70 kilométerre fekszik Rouen városában, és a történészek szerint egy 12. századi jesiva része lehetett egykor.

A belső falain héber feliratokat őrző épületet 1976-ban fedezték fel a roueni törvényszék parkolója alatt, majd 1980-ban hivatalosan is a francia zsidóság legjelentősebb archeológiai felfedezéseként ünnepelték. A Zsidó Kulturális Örökségek Megőrzéséért Felelős Európai Szövetség szerint a ház jelenleg a legősibb zsidósághoz kötődő épület Európában.

rouen_1

Az 1 615 négyzetméteres épületet 2001-ben lezárták, mert attól tartottak, hogy a jelentőségét felismerve terroristák célba vehetik. 2009-ben újra megnyitották a látogatók számára, de a magas páratartalom és rossz szellőztetés miatt hamar egyértelművé vált, hogy felújításra szorul. A restauráció jelenleg becsült összege 867 000 dollár, melynek 65 százalékát a francia kormány és a helyi önkormányzat kész finanszírozni; a maradékot pedig adományokból és felajánlásokból kívánják kifizetni.

A Maison Sublime várhatóan 2017-ben válik újra látogathatóvá a nyilvánosság számára.

rouen_3

zsido.com

Képek forrása: Tendance Ouest