Az eset Szúsza városában történt. A férfiakat őrizetbe vették.

 Megdöbbentő fotókat tett nemrég közzé a közösségi médiában egy tunéziai zsidó üzletember – olvasható a Jerusalem Post írásában. Elie Trabelsi képein olyan arab férfiak láthatóak, akik Szúsza városának zsidó temetőjében, a sírkövekre ülve és pakolva tartottak közösen grillpartit.

A minősíthetetlenül ízléstelen esetről elsőként az Elder of Ziyon nevű blog adott hírt, majd a nemzetközi média figyelmét is felkeltette.

Tawfiq al-Oreybi, a tunéziai város polgármestere nyilatkozatában bejelentette, hogy a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, hogy kellő lépéseket tegyenek az elkövetőkkel szemben, valamint hat férfit őrizetbe vettek.

Bár Tunézia 1956-os függetlenné válásakor közel 6000 fős zsidó közösség élt Szúsza városában, mára mindössze pár zsidó család maradt. A közösség száma országos szinten is óriásit csökkent – míg 60 évvel ezelőtt 10 000-nél is többen éltek, napjainkban 2000-re becsülik az ott maradt zsidóság létszámát.

Beszámolók szerint a zsidó temetőt nem az első alkalommal gyalázták meg, és sajnos rendszeresen válik „szabadidős” tevékenységek helyszínévé.

 

zsido.com