Az El-Al utasai most már önkiszolgáló pultoknál is feladhatják poggyászukat, nem kell kivárni a hosszú sorokat. Az izraeli nemzeti légitársaság azután döntött így, hogy más légitársaságok már bevezették ezt a szolgáltatást néhány hónappal ezelőtt és nagy sikerrel működtetik azt – írja a Times of Israel.

„Az eljárás gyors és egyszerű. Külföldön már láttunk ilyesmit, és örülünk, hogy Izraelben is elérhetővé vált” – nyilatkozott egy utas a tel-avivi repülőtéren. Az új lehetőség annak a reformcsomagnak a része, melyet tavaly nyáron hirdetett meg az Izraeli Repülőtéri Hatóság. A koronavírus után tapasztalt hatalmas utazási kedv ugyanis sohasem látott torlódásokhoz vezetett a repülőtéren, ahol időnként 5-6 órára volt szükség ahhoz, hogy az utas a repülőtérre érkezéstől a járat kapujáig jusson. „A rövidtávú célunk az, hogy magasabb színvonalú szolgáltatást tudjunk nyújtani az utasoknak, hosszútávon pedig a világ egyik legfejlettebb és leginkább digitalizált repülőterévé szeretnénk válni” – áll a hatóság közleményében.

Az új utasfelvételi pultoknál az utasok maguk mérik le és látják el matricával bőröndjeiket. Ez a megoldás fél órával rövidíti le a várakozási időt. Ezzel együtt a biztonsági ellenőrzést továbbra is a repülőtéri személyzet végzi, és erre gyakran sokat kell várakozni a sorban állva.

Az egyre növekvő zsúfoltságnak egyszerre oka a beutazó turisták magas száma, illetve az izraeliek nemzetközi szinten is kiemelkedő utazási kedve. Egy másik, nagy méretű nemzetközi repülőtér építése már régóta tervben van, de egyelőre még a helyszínről sem sikerül megegyezni. Az északi Jezréel-völgybe tervezett repülőtér ötletét környezetvédelmi szempontok miatt vetették el. Jelenleg a Negev-sivatag északi részén, Beer Seva közelében vizsgálnak több lehetséges helyszínt.

Az IzraeIi Polgári Repülési Hatóság számításai szerint a Tel-Avivhoz közel fekvő Lod mellett működő Ben Gurion Repülőtér 2029-re éri el maximális kapacitását, amikor 250 ezer járat negyvenmillió utasa halad majd keresztül a létesítményen.

Fotó: Phil Mosley on Unsplash

Megszakítás