ZSIDÓ VILÁGHÍRADÓ
 

A vörös tehén és a templomhegy

Már tízhónapos a „vörös tehén”, ami – vagy „aki” – egy Kfar Chászidim-i farmer istállójában született, és most szakértő rabbik nagyítóüveggel vizsgálják, megfelel-e azon rituális célnak, melynek elérése nagyban forradalmasítaná a zsidó vallási életet

Az elmúlt kétezer évben zsidó ember nem léphetett a jeruzsálemi Templomhegy területére, ahol annak idején az Első és a Második Szentély állott, mivel mindenki „tisztátalannak” számított, s nem állt rendelkezésre az a bizonyos „hamu”, a vörös tehén elégetett hamva, ami a Tóra (4Mózes 19.) szerint a halott érintésétől eredő tisztátalanság megszüntetéséhez szükséges.

A vörös tehén misztériuma évszázadok során foglalkoztatta a zsidó gondolkodókat, a Talmud bölcseit és a filozófusokat. Arra a meggyőződésre jutottak, hogy mivel még bölcs Salamon, minden idők legokosabb zsidója sem értette ezt a misztériumot, így ez olyan alaptörvény (chuká), ami nem igényel indoklást: Az Örökkévaló így rendelte el, és kész.

A hagyomány szerint maga Mózes csinálta az első vörös tehén hamvából (izsóp és karmazsinfonal hozzáadásával) a fenti célra alkalmas tisztító folyadékot. Összesen kilenc ilyen vörös tehén csinálták a történelem folyamán: az utolsót a Második Szentély utolsó éveiben használta fel az akkor hivatalban lévő főpap, míg a tizediket a Messiás fogja használni.

Az utóbbi évekre nagy Messiásvárás jellemző, így érthető, hogy a vörös tehén születését nagy érdeklődés fogadta. Már évtizedekkel ezelőtt megpróbáltak kitenyészteni ilyen tehenet, de ez nem sikerült, s a dániai import – Dániában állítólag egész csordányi vörös tehén legelészik – szintén illúziónak bizonyult. A Kfár Chászidim-i vörös tehén lázba hozta hát az illetékeseket, főleg a jeruzsálemi Szentély Intézet rabbijait, akik lelki szemeikkel már látják a messiás által felépített Harmadik Szentélyt – természetesen a Templomhegyen.

Jelenleg vallásos zsidók a Templomhegyre nem teszik be a lábukat, mivel azt a Háláchá tiltja. Ha a vörös tehén hamujából készült „tisztító víz” megoldja ezt a problémát – sohasem látott nehézségek elé néz majd nemcsak a mindenkori izraeli kormány, de a vallási szervek, a rabbinátus is.

Egyelőre azonban csak tíz hónapos a vörös tehén. Ahhoz, hogy hamuját használni lehessen, háromévesnek kell lennie. Nem szabad, hogy járom érje a nyakát, vagy hogy akár egy szál szőre más színű legyen, mint vörös, és a legcsekélyebb betegség, meghibásodás is alkalmatlanná teszi a feladatra.

Az ügy nemrégen került a Kneszet elé, sürgős napirendi javaslat formájában. Az egyik vezető napilap publicistája azt írta: a tehén potenciális veszélyeket rejt magában, és a legcélszerűbb lenne főbe lőni.

Erre valószínűleg nem kerül sor, de a következő két és fél évben sok minden történhet…

Naftali Kraus

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 40. szám – 2014. július 31.

 

Megszakítás