Egy forgalmas belvárosi közvécé mellett található Fehérvár egyetlen épített zsidó öröksége, a közösség imaháza. Innen igyekszik kitörni, és megmutatni magát az újra állandó rabbival és élénkülő aktivitással jelentkező hitközség. Nemcsak őket látogatta meg a Bennem Élő Eredet múltkutató csapata, de felkeresték Fejér megye egyik legizgalmasabbnak elmesélt, azonban saját bevallása szerint is tökéletesen átlagos településének, Ercsinek kutatóját.

A gazdag történelmi múlt és az egyszerűségében is nagyszerűen bemutatott Fejér megyei városok kontrasztja adja legújabb videójuk zamatát.

Megismerhetik az évtizedek után első új rabbiként tavaly kinevezett fehérvári hitéleti vezetőt, közösségük szándékait, és aktív tagjait, illetve a filmben felidézik a koronázóváros legfontosabb büszkeségeit is Gergely Anna történész segítségével.

https://i0.wp.com/bennemeloeredet.hu/files/2022/06/feher2.jpg?resize=1024%2C768&ssl=1 Balra Darvas István rabbi, középen Barna Ágnes elnök, jobbra pedig Fekete Dániel kántor

A tavalalyelőtt — a zsidó örökség iránt érdeklődő — barátokból verbuválódott alkotók egy Duna menti kisvárosba is ellátogattak, ahol nemrég egy szociológus hallgató – Hermann szomszéd ercsi példáját felkarolva – a település zsidóságára emlékező helytörténeti sétákat kezdett el szervezni.

Harsányi Péter sikere minden elismerést megérdemel, méltán váltott ki komoly visszhangot az országban, és példája gyaníthatóan mások számára is inspirációval szolgálhat.

Nemcsak helyi különlegességeket, a szociológus elhivatottságát és módszertanát ismerhetik meg, de sokkoló történelmi tényeket és büszkeségre okot adó helyi kultúrtörténeti érdekességeket is.

Ráadásul Hermann szomszéd népszerű megelevenítője összehozta a Bennem Élő Eredet stábját olyan Ercsiből elszármazottakkal is, akik nyíltan beszéltek családtörténeteikről és a zsidó identitással kapcsolatos meggyőződéseikről is.

A mostani film – akárcsak a korábbiaknál is láthatták — a kiemelkedő várostörténeti helyszínek megörökítéséhez ismét egyedi drónvideó-technikát alkalmazott, ezzel is közelebb hozva az elfeledettnek hitt történelmet a fiatalabb nézők számára is.

A filmet a Bennem Élő Eredet Youtube-csatornáján tekinthetik meg:

No Title

Fehérvár és Ercsi Fejér megye különböző kiindulási pontja , mégis az utóbbi időben lendületben van , erre a lendületre voltunk kiváncsiak most is mint mindíg.