A holokauszt előtt Kelet-Európa tele volt fából épült zsinagógákkal, ezek szinte mind elpusztultak. Egy lengyelországi skanzenben most újjáépítettek egyet – írja beszámolójában a Jewish Heritage Europe.

Az épület, amelyet hivatalosan október elején adnak át a nagyközönségnek, egy rekonstruált, hagyományos galíciai piactéren áll a dél-kelet lengyelországi Sanok szabadtéri, néprajzi múzeumában. A zsinagóga eredetije a közeli Polaniecben szolgálta a közösséget. Egész Lengyelországban mindössze három ilyen replika található.

A zsinagógában rekonstruálták a belső kialakítást is, például a bimát, a tóraszekrényt és egy 1933-as fotó alapján a díszítést. Az épületben kiállítás nyílik, amely a skanzen judaika gyűjteményét mutatja be. Az érdeklődők megtekinthetik a Polaniecből származó tóratekercs, pusztítást túlélő maradványait, amit a helyiek megőriztek a háború után.

A rekonstruált zsinagóga Wikipédia

Az eredeti zsinagóga a XVIII. század közepén épült. Az 1930-as évekből bőséges dokumentáció maradt fenn a szerkezetéről és díszes falfestményeiről. A mostani épületben látható kiállításon a felhasznált fényképek és rajzok egy része is tanulmányozható.

A skanzenben a zsinagóga mellett két házat is építettek, amelyek korhűen szemléltetik azt, ahogyan a zsidó családok éltek ezen a vidéken. Az asztalon a tárgyakat a sábáti szokások szerint rendezték el.

Borítókép: A rekonstruált zsinagóga (forrás: Wikipédia)