Pontosan egy hét múlva köszönt ránk pészah, ami a zsidók Egyiptomból való kivonulását idézi fel és amit éppen ezért szokás a szabadság ünnepének (hág háhérut) is nevezni. Ilyenkor már hetekkel előtte belekezdünk a nagytakarításba, hiszen ilyenkor minden kovászos terméket el kell távolítanunk otthonunkból, ugyanis nemcsak a cháméc (kovászos) fogyasztása, de a birtoklása is tiltott ezen időszakban.

Fokhagymás szósszal töltött articsóka

Mi tekinthető kovászosnak?

 • Minden olyan nyersanyag, ami az öt fő gabonaféléből készült, mint a búza, rozs, árpa, zab vagy tönköly, és folyamatosan legalább 18 percig vízzel érintkezett. Az ilyen őrleményekben már megindulhatott az erjedési folyamat, így kizárólag maceszből (másnéven pászkából) készült lisztet használunk az ünnep folyamán. A macesz vásárlásánál fontos szempont, hogy pészahra kóser legyen, ilyenkor különös figyelmet kell szánni annak elkészítésére.
 • Chámécnek számít továbbá milyen olyan étel vagy ital, ami a gabonafajták egyikéből készült, vagy érintkeztek, akár egy pillanatra is. Igen, a sörről például le kell mondani egy pár napra.
 • Még egy kis nehezítés, hogy az askenáz zsidók kibővítik a tiltott ételek listáját: nem esznek rizst, kukoricát, földimogyorót és hüvelyeseket sem. Ennek oka, hogy ezeket régebben kenyér készítésre használták fel. 

És akkor mégis mit lehet enni ilyenkor?

Azért széles választék maradt még a zöldségekből és gyümölcsökből, továbbá húsételeket, halat és tejtermékeket is lehet fogyasztani ez idő alatt. Persze egy-egy új recept mindig jól jön, hogy ne unjon rá senki sem a banánra. Most egy roppant egyszerű articsókásat mutatunk, ami az ünnep során máris bevethető.

Hogyan fogjon hozzá?

Szerezzen be annyi articsókát amennyit fogyasztani kíván, nagyjából egy darab/fő elegendő egy étkezés alkalmával. Ehhez képest adagolja a többi összetevőt is.

Hozzávalók:

 • 4 db articsóka
 • 1 csokor petrezselyem
 • 2-3 darab citrom 
 • 4-5 gerezd fokhagyma 
 • olíva olaj
 • só, bors

Elkészítés:

 1. Először mossa meg az articsókákat, tisztítsa meg a szárától, majd egy nagy lábasba téve főzze nagyjából 15-20 percig. Szurkálja meg őket és ha elég puhának tűnnek, akkor leveheti a tűzről. A zöld articsóka hosszabb főzési időt igényel a lila színű társánál.
 2. Vágja félbe az articsókákat (ezt a lépést a főzés előtt is megteheti) majd tisztítsa meg az articsóka közepét egy kiskanál segítségével.
 3. Vegyen egy üveget és töltse meg félig olíva olajjal, félig pedig frissen facsart citrom lével. Aprítsa fel a petrezselymet és préselje le a fokhagymákat, majd tegye hozzá az üveg tartalmához. Adjon hozzá ízlés szerint sót és borsot, keverje át alaposan és kész is a töltelék. 
 4. Helyezze a tölteléket egy kanál segítségével a félbevágott articsókák közepébe.
Ízletes fokhagymával töltött articsóka

Jó étvágyat kíván a zsido.com csapata!

Megszakítás