Mint eddig minden évben, idén is fergeteges hagulat és igényes színvonal jellemezte Sávuot ünnepét, két helyszínen és három napon át, azaz kedden, szerdán és csütörtökön, a hagyományoknak megfelelően éjszakai tanulással és tejes ételekből álló étkezésekkel.

Az Óbudai Zsinagógában kedden a délutáni Mincha imát követően Köves Slomó rabbi „Ezékiél és a szekér – Avagy mit lát egy próféta?” című előadásával vette kezdetét a hajnalig tartó közös tanulás. Az előadók történelmi, szövegtani, vallási, rituális és filozófiai kérdéseket elemeztek. Szerdán a Tóraolvasás és a Tíz Parancsolat felolvasása után különleges Alefkids Gyerekprogram várta a legkisebbeket, élmény ételekkel, sávuoti játékokkal, jégkrém-partival és tejes finomságokkal.  A három napos ünnepséget csütörtökön délutáni imával és ünnep-búcsúztató Fabrengennel zárták.

Hasonlóképpen vette kezdetét a Tóraadás ünnepe a Vasvári Pál utcai Zsinagógában is, a délutáni ima után ott Oberlander Báruch rabbi nyitotta meg programok sorát „Trianon és annak háláchikus kérdései” című előadásával. Az ünnepi esti imát vacsora követte, majd az előadók, köztük Faith Asher, Várszegi Tamás, Medgyesi Tamás, Nagypál Viktor, Deutsch Róbert és Lajkó Benjamin, többségében kultúrtörténeti, kabbalisztikus, és vallásfilozófiai témákról beszéltek a közösség tagjainak. Az éjszakát Farbrengen zárta, majd a napfelkelte előtt kabbalisztikus szokásnak megfelelően a férfiak elmentek a rituális fürdőbe…

A szerdai nap programját Faith Asher vezette, a délelőtt folyamán a gyerekeket Bohóc parádén látták vendégül, ahol a tejes ételek nagy választékát, tejszínes eperlevest, tejberizst, sajttortát, jeges kávét kínáltak a résztvevőknek. A Tízparancsolat meghallgatása után a Gán Menáchem óvoda és iskola tanulói örömmel vettek rész a parádén, sőt ők maguk is, az alkalomhoz illőn virággal a kezükben, koronával a fejükön ünnepi előadással kedveskedtek a felnőtteknek. A műsor szimbolikája arra emlékeztetett, hogy a Tóraadás alkalmával Mózes megígérte az Örökkévalónak, hogy a parancsolatokat a zsidók továbbadják gyermekeiknek. Az ünnepi öltözetben színpadra lépő gyerekek ezúttal is igazolták, hogy a közösség tartja magát Mózes fogadalmához, és azóta is nemzedékről nemzedékre örökíti a Tóra parancsait.

Megszakítás