A vasárnap véget ért fesztiválon ismét hatalmas sikert könyvelhetett el a Zsidó Sátor.

A Civil faluban található sátor emblematikus standja, a Rabbi tanácsa 10 Ft-ért idén is tömegeket vonzott, hiszen mindenkinek van olyan kérdése a zsidóságról, vagy a saját életéről, amire talán csak egy rabbi adhat választ.

Meir Brook és Levi Mintz lubavicsi rabbinövendékek többek között azért érkeztek Magyarországra, hogy segítsenek a Zsidó Sátorban. Az egyik feladatuk az volt, hogy a sátor tfilin-standjánál segédkezzenek: négynapos ott-tartózkodásuk alatt összesen 152 embernek segítettek felvenni a tfilint, akik közül 38-an még soha nem tettek eleget ennek a micvának, vagyis ott a Szigeten lettek bár micvák. A bócherek számára, akik egész életükben vallásosak voltak, nagyon inspiráló volt találkozni olyanokkal, akik számára a zsidóság teljesen új világot jelentett, „akik keveset tudnak, de nagyon érdeklődnek”. Volt például olyan szigetlakó, aki a beszélgetés hatására döbbent rá, hogy zsidó: mindezidáig nem tulajdonított jelentőséget annak, hogy anyai nagymamájának édesanyja zsidó volt.

20541813881_1a82b77a76_b

Nagy Britannia ideiglenes ügyvivője, Adam Kettle-Williams is ellátogatott munkatársaival a Zsidó Sátorhoz, ahol Oberlander Báruch rabbival beszélgetett. Oberlander rabbi a nagykövet kérdésére elmondta, azért tartják fontosnak, hogy jelen legyenek a Szigeten, mert annak különleges hangulata lehetővé teszi, hogy elérjék és megszólítsák a zsidókat és lehetőséget adjanak minden érdeklődőnek, hogy megismerje a zsidóság igazi arcát. Beszélgettek arról is, hogy milyen a zsidóság helyzete Magyarországon, Nagy Britanniával összehasonlítva. Egyik legszembetűnőbb különbségként a két ország Izraelhez való viszonyát említette Oberlander rabbi, hiszen Angliában tudományos bojkottot hirdettek a zsidó állam ellen és rendszeresen kritizálják is, míg Magyarországon ilyenre nem volt példa. Kettle-William a magyarországi Chábád mozgalom távolabbi terveiről is kérdezte Oberlnader rabbit, aki elmondta, legfontosabb célkitűzésük új rabbik képzése, akik részt vesznek a magyarországi zsidó élet fejlesztésében.

20535407565_0acd95bc5e_b

SZS

Megszakítás