Az 1980-as évek óta nem történt hasonló eset az ázsiai országban.

Hosszú évtizedek után Fischel Benkald (képünkön) az első pakisztáni állampolgár, aki számára a hatóságok engedélyezték, hogy a hivatalos nyilvántartásban zsidóként regisztrálja magát. A 29 éves férfi három éven át harcolt azért, hogy saját személyigazolványán végre ne muszlim, hanem zsidó vallásúként szerepeljen – közölte a Jewish Telegraphic Agency.

A 180 millió fős Pakisztán lakosainak életében kulcsszerepet tölt be a személyigazolvány; a tulajdonos neve, fotója és ujjlenyomata mellett vallási hovatartozását is minden esetben feltüntetik rajta. A kártya nemcsak hivatalos ügyek intézéséhez, hanem hétköznapi dolgokhoz – például buszjegy vásárláshoz – is szükséges.

Benkald zsidó anya és muszlim apa gyermekeként Karacsi városában született; eredetileg Faisal keresztnévvel, melyet később önként változtatott Fischelre. Ügyét a Brit Pakisztáni Keresztény Szövetség elnöke, Wilson Chowdry is felkarolta, aki a médiának elárulta, hogy munkatársaival aggódnak a férfi biztonságáért. Ugyanakkor hangsúlyozta: „bátor lépése remélhetőleg más zsidókat is felbátorít arra, hogy előbújjanak a rejtettségből”.

Napjainkban Pakisztán lakossága közel 95 százalékban muszlim hívő, és egy 2010-es felmérés alapján a népesség 76 százaléka helyesli a halálbüntetés alkalmazását azok esetében, akik elhagyják az iszlám vallást. Benkald szerint ő sosem hagyta el az iszlámot, ugyanis zsidó anya gyermekeként mindig is zsidó volt.

Izrael államának megalapításáig Karacsi közel 1000 zsidó számára adott otthont; 1948-tól azonban a súlyos Izrael-ellenesség miatt gyűlölet célpontjaivá váltak a helyi zsidóság tagjai. Chowdry becslései szerint ma több száz zsidó kényszerül arra, hogy származását eltitkolva éljen Pakisztánban.

zsido.com

Kép forrása: Times of Israel