Az új szélsőbaloldali-szélsőjobboldali görög koalíciós kormány tőkét próbált kovácsolni az iszlamista terrortól való európai félelemből: a napokban a súlyos adósságválság terhelte ország védelmi és külügyminisztere is azzal fenyegette meg az uniós tagállamokat, hogy iszlamista sejtekből is álló menekültek tömegei áraszthatják el a kontinenst, ha az EU nem mond le megszorítási elvárásairól.

 

A különösen a németeknek szánt retorikai fogás komoly visszhangot keltett az unióban, hiszen a görög-török határ az EU fontos védőbástyája az illegális bevándorlással, a közel-keleti iszlamistákkal szemben. Ha tehát Kamenosz védelmi miniszter valóra váltja fenyegetését, és uniós útlevelet ad vagy az ott átutazó bevándorlóknak, vagy a tízezer előzetesben ülő, részben terroristagyanús illegális migránsnak, akkor az szinte megoldhatatlan probléma elé állítja Európát.

 

Az unió már terroristák nélkül is szinte képtelen kezelni az észak-afrikai és a közel-keleti térségből érkező menekülthullámot: ezerszámra jönnek folyamatosan az illegális , sokszor bármiféle azonosító dokumentum nélküli migránsok (sokan életüket is vesztik Lampedusánál, az olasz partoknál), az európai hatóságok pedig igyekeznek kiszűrni a gazdasági menekülteket a valóban politikai okokból üldözöttek közül. Se anyagi, se kellő szakértői forrás nincs azonban arra, hogy a menekültek politikai, kulturális, vallási hátterét megvizsgálják.

 

Mindez a görög fenyegetés nélkül is súlyos tragédiához vezethet: a Líbia elfoglalását tervező IS ugyanis még februárban, az athéni bejelentés előtt közölte hogy félmilliós menekülthullámmal, s közéjük beépített IS-sejtekkel áraszthatja el Európát, ha a nyugati szövetségesek nem szüntetik be harcukat ellenük. A Quilliam nevű brit szervezet által látott tervek szerint az IS Líbiából küldené Dél-Európába menekültnek álcázott harcosait, hogy ott terrortámadásokat hajtsanak végre. Az így átküldött, akár félmilliónyi ember okozott káosz az IS „pszichológiai fegyvere” lenne, számításuk szerint ilyen mennyiségű menekült érkezésekor Európában lázadások törnének ki.

 

Alfano olasz belügyminiszter szerint a líbiai problémának „abszolút prioritása” van, a nemzetközi közösség nem késlekedhet a helyzet kezelésével, szerinte ha a kalifátus milicistái gyorsabbak, min t a nemzetközi közösség, akkor nem fogják tudni eloltani a líbiai tüzet. Az észak-afrikai államban történő terjeszkedés nemcsak a tipikus működésképtelen állam, a „failed state” miatt lehet vonzó az iszlamistáknak, de az olajkutak miatt is; nem véletlen, hogy a 21 egyiptomi kopt keresztényt a líbiai tengerparton fejezték le (az erről szóló videón az egyik IS-harcos közli: „Allah akaratából meghódítjuk Rómát”).

 

Ráadásul szinte naponta értesülünk arról is, hogy Európában, ha nyilván kezdetleges formában is, de már működnek dzsihádista, az IS iránt elkötelezett sejtek (az egyiket épp a napokban kapcsolták le Londonban). A nemrégiben Budapesten járt Zvi Jehezkeli izraeli újságíró, aki dokumentumfimet forgatott az európai dzsihádistákról, úgy, hogy be is tudott épülni közéjük, egy interjúban elmondta: „A kereszténység, a judaizmus kiiktatta az erőszakot. Az iszlám ezt nem tette meg. És most egy belső összecsapás is zajlik. Ezért nem megy szembe a többség a kisebbséggel. Nem lehet látni egyetlen olyan tüntetést sem, ahol Abu Bakr al-Bagdadi vagy Oszama bin Laden képét égetnék. Pedig a muszlimok többsége nem szereti őket. És minden nap ők fizetik meg annak az árát, amit Bagdadi tesz vagy bin Laden tett. „

 

 

Kép forrással

 

wikipedia

Megszakítás