Egy New York-i ékszerkereskedő értékes tóratekercsének veszett nyoma a híres Venetian Resort Hotelből Las Vegasban. A tulajdonos azért vitte magával Tóráját, hogy a szállodában is megtarthassák a szombat reggeli istentiszteletet – írja az Arutz7.

Jack Abraham hatvan éve vezeti ékszerüzletét Manhattan gyémántnegyedében. A Tórát azért vitte magával Las Vegasba, mert a városban rendezték meg az év egyik legfontosabb luxusékszer-vásárát, amit sohasem szalaszt el.

„Már 25 éve folyamatosan részt veszek ezen a vásáron. Ilyenkor mindig magammal viszem a saját tóratekercsemet, mert én szervezem a szombati imákat a hotelben. Az imádkozásra kapott teremben helyeztem el, mert azt mondták, hogy ott biztonságban van. Mégis ellopták”

– számolt be az eseményekről Abraham.

„Természetesen felvettem a kapcsolatot a városi rendőrkapitánysággal, akik már nyomon vannak. Vannak fényképeink az elkövetőről, aki megpróbálta értékesíteni a tekercset. Információink is vannak róla és jó nyomon járunk, de az intézkedést meghagyjuk a rendőrségnek”

– tette hozzá.

A Las Vegas-i Városi Rendőrség nem kívánta kommentálni a nyomozás állását. Az ékszerkereskedő biztosra akar menni, ezért tízezer dollár nyomravezetői díjat hirdetett meg.

„Ha valaki a rendőrség előtt vezet nyomra, megkapja a pénzt. Ha nem lesz ilyen személy, akkor jótékony célra ajánlom fel az összeget”

– nyilatkozta.

Abraham elmondta, hogy húsz évvel ezelőtt vásárolta a Tórát, melyet elsősorban arra használ, hogy üzleti útjai során közösségi istentiszteleteket tudjon szervezni.

„Ez a tekercs már elkísért Izraelbe, Arizonába és Moszkvába is. Ha velem van, otthon érzem magam. 1986-ban még csak tíz zsidó jött össze imádkozni Arizonában, tavaly pedig négyszáz ember jelenlétében tartottunk szombati tóraolvasást. Emellett minden családi ünnepségen ezt a Tórát használjuk. A tokjára felírattam a gyermekeim és házastársaik nevét. Nagyon sokat jelent tehát ez a tóratekercs a számunkra és azon utazók számára is, akik ebből a Tórából hallgatják meg a hetiszakaszt. Ez a Tóra biztosítja a szombat szellemiségét, bárhol is legyek”

– mondta az üzletember.