A múlt héten meggyilkolt Eli Kay családja is részt vett a hanukai gyertyagyújtáson a Siratófalnál – számolt be róla a crownheights. A család a második gyertya meggyújtásához, az ünnep második estéjén csatlakozott az ünnepélyes gyertyagyújtáshoz. A ceremónián részt vett rajtuk kívül többek között Smuel Rabinowitz, a Siratófal rabbija, Mordecháj Eliáv, a Nyugati Fal Alapítvány igazgatója, Mátán Káháná, vallásügyi miniszter és a Kneszet más prominens tagjai, Oleszkij Reznikov, az ukrán védelmi miniszter, dr. Ari Berman, a New York-i Yeshiva University elnöke, valamint azok a mentőápolók, akik elsők között siettek a merénylet helyszínére. Az ünnepi gyertyagyújtást interneten közvetítették, a tel-avivi Habima téren pedig hatalams kivetítőn lehetett követni az eseményt.

„Hatalmas csodák nemzedéke vagyunk. Ám emellett a messiás elérkezését megelőző szenvedés generációja is [e koncepció szerint a messiás eljövetelét az emberiség fájdalmas vajúdása, vagyis rengeteg gyötrelmes esemény előzi majd meg]. Küzdelmek és nagy nehézségek generációja” – mondta Rabinowitz rabbi. – „Nem könnyű felismerni ezen időszak nagyszerűségét. Micsoda kiemelkedő megtiszteltetés e nemzedékben élni! A lélek arra vágyik, hogy lássa az itt-et és a most-ot. Hogy lássuk a kicsi dolgokat. Eli, akinek Isten torolja meg kiontott vérét, megértette, milyen nagyszerűek e napok, milyen nagyszerű Izrael Földjén élni, a Szentföldön dolgozni, Jeruzsálemben lakni. Eli mindnyájunknak azt tanította, hogy nézzük meg a teljes képet. Önök most elhozták ide Eli hatalmas fényét, az Önök, a szülők és a testvérek fényét. ’Ne örülj rajtam, ellenségem! Mert bár elestem, fölkelek; bár sötétségben ülök, az Örökkévaló világosság nekem.’ [Micha 7:8]”

A Siratófalat és annak ügyeit kezelő Nyugati Fal Alapítvány képviselői már az ünnep első estéjén bejelentették, hogy az ünnep minden egyes napjának gyertyagyújtását Eliyahu David Kay emlékének szentelik. A 26 éves férfit november 21-én gyilkolta meg egy, a Hamász kötelékébe tartozó arab terrorista. A Fadi Abu Skajdam néven azonosított elkövető tüzet nyitott a jeruzsálemi Óvárosban sétálókra, megsebesítve öt embert, köztük két rendőrt. A dél-afrikai származású Eli Kay, aki a Siratófal alatti alagutakban kialakított múzeum alkalmazottja volt és éppen munkába igyekezett amikor a támadás történt, nem sokkal később belehalt sérüléseibe. A támadót lelőtték.

 

Eli Kay Memorial Service – 24 November 2021

Eli Kay Z”l Memorial Service – held at Torah Academy, Johannesburg, 24 November 2021

 

 

Nyitókép: Western Wall Heritage Foundation