Nagy botrányt váltott ki az antiszemita pamflet ”igazságtartalmáról” tett kijelentésével Antoni Macierewicz, Lengyelország lehetséges védelmi miniszter-jelöltje.

Súlyos kritikák kereszttüzébe került Antoni Macierewicz, a hadügyminiszteri poszt egyik várományosa, amiért korábban egy rádiós interjúban arról beszélt, hogy a Cion bölcseinek jegyzőkönyve tartalmaz igazságot, függetlenül attól, hogy a hitelességét illetően felmerülnek kérdések – olvasható a Jerusalem Post oldalán.

Az egész világra kiterjedő zsidó összeesküvésről szóló pamfletről azt mondta Macierewicz 2002-ben: „Olvastam és nagyon érdekes. Vannak, akik szerint hiteles és vannak, akik szerint nem. Én nem vagyok szakértő. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy vannak ilyen csoportok zsidó körökben”.

Jonathan Greenblatt, az Anti-Defamation League (ADL) nevű zsidó szervezet nemzeti elnöke levélben kereste fel Beata Szydlo új kormányfőt az ügy kapcsán. „Habár ez a kijelentés évekkel ezelőtt hangzott el, mély és virulens antiszemitizmusra mutat. Reméljük, hogy senkinek nem engedné azt, hogy ilyen meggyőződéssel kormányának tagjává váljon” – fogalmazott az ADL vezetője.

A Zsidó Hitközségek Uniója szintén elítélte az elhangzottakat. A szervezet tanácsának elnöke, Krzysztof Izdebski szerint elfogadhatatlanok az ilyen kijelentések, annak ellenére, hogy Macierewicz bocsánatot kért és azt mondta: „elfogadja, hogy a jegyzőkönyv hamis”.

zsido.com

 

Kép forrása: wprost.pl