A Tel-Avivi Egyetem nemrégiben kiadott tanulmánya arról számolt be, hogy különféle tengeri állatok, köztük halak, puhatestűek és rákfélék megváltoztatták szokásaikat annak érdekében, hogy hűvösebb vizeket keressenek – írja a nocamels. A kutatók szerint

a globális felmelegedés különösen erőteljesen érezhető a Földközi-tengerben, melynek átlagos vízhőmérséklete harmincévente egy fokkal emelkedik és ez az ütem gyorsul.

Egyes fajok alkalmazkodási stratégiája az, hogy hűvösebb vizekbe költöznek és úgy tűnik, végső soron ezt kell tennie minden fajnak a fennmaradása érdekében.

„Fontos megemlíteni, hogy a Földközi-tenger eleve is meleg volt…” – magyarázta a kutatócsoport egyik vezetője, Jonathan Belmaker professzor. – „Emellett fontos, hogy a Földközi-tenger hőmérséklete extrém mértékű különbségeket mutat, északnyugaton hideg, délkeleten pedig nagyon meleg. Ezek ideális megfigyelési hellyé teszik a Földközi-tengert arra nézve, hogy a fajok hogyan képesek alkalmazkodni a globális felmelegedéshez.”

Photo by Craig Lovelidge on Unsplash

A 236 faj vizsgálatával elvégzett kutatás kimutatta, hogy a fajok a tengervíz felmelegedésével párhuzamosan mélyebb vizekbe költöznek. A mélyebbre költözés nem egyenletes, az eleve is hidegebbet kedvelő fajok arányaiban mélyebbre húzódtak, mint azok, melyek eredetileg is melegebb közegben éltek.

Egy másik érdekesség, hogy azok a fajok, melyek szélesebb hőmérsékleti skálát képesek elviselni, mélyebbre menekültek, mint azok, melyeknek a hőmérséklettűrő képességük nagyon keskeny sávban mozog. A tanulmány alapján jobban megjósolhatóvá válik a különféle fajok melegedésre adott reakciója.

„Ha az egyes fajok mélyebbre vándorolnak, hogy elmeneküljenek a meleg vízből és ez a gyors adaptáció segíti őket [a túlélésben], akkor is van egy határ. Ez pedig a tengerfenék” – mondta Belmaker és így folytatta: „Már most látható, hogy vannak olyan mélytengeri halak, mint például a tőkehal, melynek egyedszáma csökken, valószínűleg éppen azért, mert már nem volt lejjebb, ahova menekülhettek volna.”

Borítókép: Евгения Пивоварова on Unsplash