A vilniusi városvezetés korábban már eltávolította Jonas Noreika emlékművét. Úgy gondolják, hogy az antiszemitizmusáról híres, magas rangú tisztségviselő személyesen felügyelte a zsidók kivégzését saját kerületében Litvániában, a náci uralom idejében.

A litván fővárosban, Vilniusban egy tüntetés során a demonstrálók engedély nélkül helyeztek el egy plakettet, amely a náci kollaboránsnak állított emléket. A plakett elhelyezésére azután került sor, hogy a városvezetés egy korábbi, hasonló tárgyat eltávolíttatott. A Jonas Noreikának emléket állító táblát helyi nacionalisták csoportja helyezte el a Lengyel Tudományos Akadémia Wroblewski Könyvtárának falán. A demonstrációt éppen az emlékmű korábbi, júliusi eltávolítása miatt tartották.

Noreika magas rangú tisztségviselő volt, és úgy tartják, hogy személyesen felügyelte a zsidók kivégzését a nácik által irányított Litvániában. A háború után elfogták, és a szovjet hatóságok halálra ítélték. A kiszabott ítéletet 1946-ban hajtották végre. A szovjet uralom elleni tevékenysége miatt Litvániában ma is nagyon sokan hősnek tartják.

A Litvániai Zsidó Közösség természetesen hevesen ellenezte az új emlékplakett kihelyezését. Az előző plakettet egyébként még a leszerelése előtt megrongálták, aztán megjavították, végül a vilniusi főpolgármester, Remigijus Šimašius rendelkezésére leszerelték.

“Felszólítjuk a litván hatóságokat, hogy távolítsák el az újonnan kihelyezett plakettet, és ítéljék el azokat, akik felelősek a törvénysértésért” – írta közleményében Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ igazgatója. A könyvtár illetékesei azt nyilatkozták, hogy nem áll szándékukban  eltávolítani az emlékművet.

 

zsido.com

Forrás: TOI