Hosszú évek tervezgetése és vitái után, úgy tűnik megállapodás született a lerombolt vilniusi Nagy Zsinagóga helyén létesítendő emlékparkról.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a vilniusi zsinagóga 1630 környékén épült, és sokáig a litván zsidó élet központjaként szolgált. A jiddisül beszélő tudósoknak és íróknak otthont adó litván fővárost sokáig az „Észak Jeruzsálemének” is nevezték.

A világháborút megelőzően a helyi zsidóság aránya csaknem az egyharmadát is kitette a 60 000 lakosnak, többségüket meggyilkolták a náci megszállás alatt 1941 és 1944 között. A vilniusi zsinagógát felgyújtották, majd később a romjain iskolát építettek a szovjet rezsim idején.

A mostani tervekben nem szerepelnek új épületek és a zsinagógát sem építik fel újra. A város és a zsidó közösség abban állapodott meg, hogy a területet az emlékezésnek szentelik, szabadtéri kiállítási térrel – írja a jewish-heritage-europe.eu.

Az egykori Nagy Zsinagóga környékén régen 12 másik is működött, voltak mikvék, kóser hentesek és rengeteg olyan intézmény, amely a virágzó zsidó közösséget szolgálta. Amit nem pusztítottak el a nácik, azt a szovjet rendszer számolta fel.

2011-ben kezdték feltárni a környéket, a projektet litván, izraeli és amerikai intézmények is támogatják.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu