Bezáratta a varsói zsidó színházat a kerületi építésügyi hatóság. Ez az egyetlen hely Lengyelországban, ahol jiddisül beszélnek a színpadon.

A telken ugyanis felhőkarcolót építene egy ingatlanberuházó – olvasható a forward.com-on. A Grzybowski téren álló színházat egy zsidó szociális és kulturális egyesület kezeli. Tavaly döntöttek úgy, hogy pénzügyi okokból eladják az épületet. Szóvivőjük arról beszélt egy interjúban, hogy a pénz az összes többi feladatuk ellátása miatt kell.

Az épület karbantartásra vagy egy másik felépítésre nem volt elég forrásuk – mondta Anna Kiedrzynska. A varsói városháza szerint a dolog nem ennyire egyértelmű, mert bár az ingatlan valóban rossz állapotban van, de nem jelent veszélyt senkire. A beruházó Ghelamco cég ígéretet tett, hogy másik helyet biztosít a színháznak. Addig is szükség volna egy ideiglenes megoldásra, mert anélkül a társulat tagjai elveszítik a munkájukat.

A színház azért is különleges, mert Lengyelországban egyedül itt játszanak jiddis nyelven, sőt Európában csak két ilyen hely van, a másik Bukarestben található. A lengyelországit 1950-ben hozták létre egy amerikai zsidó szervezet támogatásával.

Kép: wikipedia