New York város hamarosan leköszönő polgármesterét, Michael Bloomberget nevezte meg Izrael az egymillió dollárral (215 millió forint) járó Genezis-díj (Genesis Prize) első kitüntetettjének, amit gyakran csak zsidó Nobel-díjnak emlegetnek.

A Genesis Prize Foundation nevű alapítvány szerint Bloomberg a közszolgálat és a jótékonykodás terén végzett munkája elismeréseként veheti át a "zsidó Nobel-díjként" is emlegetett elismerést.

Izrael miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu egy jeruzsálemi ceremónián fogja átadni a díjat Bloombergnek jövő májusban. A milliárdos üzletember ezt követően jelenti be, hogy milyen jótékony cél támogatására ajánlja fel az összeget.

Bloomberg, akinek harmadik és egyben utolsó hivatali ideje lassan végéhez közeledik, elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy ő lehet a díj történetének első kitüntetettje. "Sok évvel ezelőtt a szüleim olyan zsidó értékeket és erkölcsi elveket neveltek belém, amelyeket egész életem során magamban hordoztam, és amelyek az üzleti életben, a városvezetésben és a jótékonyság terén végzett munkám minden egyes aspektusát befolyásolták" – húzta alá közleményében a polgármester.

Bloomberg összesen kétszáz jelöltet utasított maga mögé. A Genezis-díjat az izraeli miniszterelnöki hivatal, a Szochnut – Jewish Agency for Israel (a diaszpóra és Izrael kapcsolatait ápoló világszervezet), és a szerte a világban élő orosz ajkú zsidók zsidó öntudatának erősítésén fáradozó Genesis Philanthropy Group közösen gondozza.

A New York-i polgármester maga is Oroszországból, illetve a mai Fehéroroszország területéről érkezett zsidó bevándorlók unokája.

Zsido.com/MTI

Megszakítás